Sikeres a Magyarságkutató Intézet mintavétele a győri Szent László-koponyaereklyéből

A Magyarságkutató Intézet szakemberei sikeresen nyertek ki DNS-információt Szent László királyunk maradványaiból, amelyből meghatározzák a teljes örökítőanyagát.

Forrás: Facebook2021. 11. 15. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán a Magyarságkutató Intézet. Eszerint a győri egyházmegye júniusban engedélyezte a Magyarságkutató Intézet számára a Szent László-koponyaereklye interdiszciplináris kutatását. A fog- és sziklacsontporból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS-információt, amelyből az egykor élt egyén teljes örökítőanyagát meghatározzák. 

A tudománytörténet szempontjából mindenképpen megemlítendő a kutatás eredményességének előfeltétele: mérföldkő volt az, hogy a Mátyás-templomban nyugvó III. Béla földi maradványaiból vett DNS-ből sikeresen meghatározták a Turul nemzetségre jellemző genetikai profilt, amellyel összevetve a dinasztia minden tagja – mai elnevezéssel: Árpád-házi uralkodó – azonosítható. 

További előzmény, hogy a Szent László-hermán és koponyaereklyén évekkel ezelőtt végzett kutatások eredményeit a Szent király, Lovagkirály. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai című kötetben foglalták össze a témával korábban foglalkozó kutatók. 

Az új kutatás többek között azért is merült fel, mert más tudományterületekhez képest akkor az archeogenetikai vizsgálatok sikertelenül zárultak. 

A végleges eredményekről – az erről szóló tudományos publikáció megjelenése után – később számolunk be részletesen. Azonban a két kutatás között eltelt idő és az új kutatócsoport által kidolgozott vizsgálati módszerek fejlődése több mint reménykeltő.

Borítókép: a Magyarságkutató Intézet szakemberei (Forrás: Magyarságkutató Intézet Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.