Három ösztöndíjra pályázhatnak a zenei tehetségek

A fiatalokat felkaroló állami zenei ösztöndíjak célja, hogy a legtehetségesebbeket megmutassák az egész országnak. A Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói, valamint a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz­előadó-művészeti ösztöndíjak a zene területének géniuszait támogatják idén is.

Magyar Nemzet
2022. 01. 15. 10:11
Fischer Annie
Budapest, 1963. szeptember 23. Fischer Annie zongoraművész játszik a Budapeti Filharmónia Társaság Zenekarának hangversenyén. A zeneakadémiai koncertet Kutttner Mihály (USA) vezényelte. MTI Fotó: Molnár Edit Fotó: Molnár Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a korábbi évekhez hasonlóan 2022-re is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjakat, melynek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország. Az ösztöndíjak egyrészt fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak számukra.

A Filharmónia Magyarország lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a fiatalok három ösztöndíjra pályázhatnak.

A Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról elnevezett ösztöndíj tehetséges, harminc év alatti hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. Az ösztöndíj egy éven át kilenc fő részére havi bruttó kétszázezer forint összegű támogatást jelent.

Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal, 1987. január 1-je után született zeneszerzők és zenetudósok pályakezdését, emellett kedvező feltételeket teremtsen magas színvonalú alkotótevekénységükhöz. Az ösztöndíjat, ami egy éven át havi bruttó kétszázezer forint összegű támogatást jelent, hat fiatal kaphatja meg.

A Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjra az 1992. január 1-je után született fiatal dzsessz-előadóművészek jelentkezését várják. Az ösztöndíj a fiatal tehetségek pályakezdését, zenei fejlődését támogatja. A havi bruttó kétszázezer forint összegű ösztöndíjban egy éven keresztül három ifjú művész részesülhet.

A teljes pályázati felhívást a Filharmónia Magyarország oldalán találják meg, valamint közvetlenül is elérik a MANK honlapján.

A Fischer Annie zenei előadó-művészeti és a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjak esetében a jelentkezési határidő: január 31. éjfél. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj benyújtásának határideje pedig február 28. éjfél. A beérkező pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.

Borítókép: Fischer Annie zongoraművész (Fotó: MTI/Molnár Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.