Lehetőség fiatal énekeseknek

Április 25-ig várja fiatal énekesek jelentkezését az ötödik Marton Éva nemzetközi énekversenyre a szervező Zeneakadémia. A szeptember elején megrendezendő, hetvenezer euró összdíjazású megmérettetésen idén is Liszt-dalt adnak elő a versenyzők.

Magyar Nemzet
2022. 01. 14. 7:15
Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszabású és világszerte elismert nemzetközi verseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, amelyet az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetnek az érdeklődők – közölte lapunkkal a Zeneakadémia. Mint írják, a helyezések mellett számos különdíjat, köztük koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők. Az előválogatóra április 25-ig lehet jelentkezni a verseny honlapján (a Martoncompetition.hu oldalon a 18–32 éves nőknek és 18–35 éves férfiaknak), ahol megtalálják a részletes versenykiírást, a jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az online jelentkezési felületet. A jelentkezőknek fel kell tölteniük egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videofelvételét. A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt majd, a továbbjutókról várhatóan május 20-ig küld tájékoztatást a verseny titkársága.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő verseny élő fordulóinak nemzetközi zsűrielnöke Marton Éva. A rangos testületbe ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrán tenor, énekmester; Peter Dvorsky szlovák tenor; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A Marton Éva nemzetközi énekverseny egyre több tehetséget vonz, és egyre nagyobb figyelem övezi külföldön is: a legutóbbi, 2020-ról a járvány miatt tavalyra halasztott negyedik megmérettetésre már negyvenhét ország kétszázötvenöt fiatal énekese jelentkezett. A rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a rangos Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe.

Elbűvölő hangú drámai szoprán

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője, aki pályája során a legrangosabb nemzetközi operaszínpadokon lépett fel, többek között a milánói Scalában, a New York-i Metropolitan Operában, a bécsi Staatsoperben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban. Egyedülállóan széleskörű repertoárja magába foglalja az operairodalom szinte minden fontos szerepét, melyet drámai szoprán hangra komponáltak. Turandot és Tosca mellett harmadik emblematikus szerepe Richard Strauss Elektrájának címszerepe, de elbűvölte a közönséget Wagner Ringjének Brünnhildéje, a Lohengrin Elzája és Ortrudja, Richard Strauss Saloméja, Beethoven Fideliója és Bartók Béla Kékszakállújának Judit szerepében is. A színpadtól 2008 márciusában köszönt el, a barcelonai Gran Teatro del Liceu-ban, ahol az Elektrában Klütaimnésztra szerepét énekelte.

Marton Éva         Fotó: Emmer László

Munkáját számos díjjal ismerték el idehaza és külföldön egyaránt, egyebek mellett elnyerte a Kossuth-díjat, a Bartók–Pásztory-díjat, a Prima Primissima Díjat, a Grazi Opera életműdíját, a Corvin-lánc kitüntetettje, a Nemzet Művésze, a Szent István Rend birtokosa. Mindemellett Budapest, Ferencváros és Miskolc díszpolgára, a Bécsi Állami Operaház örökös tagja, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Állami Operaház főtanácsadója. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékét vezette 2005 és 2013 között, professor emeritaként jelenleg is a Zeneakadémia oktatója.

Borítókép: Gálakoncert egy korábbi Marton Éva Énekversenyen (Fotó: Mudra László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.