Mit hoz a Holtszezon az irodalomban?

Holtszezon néven kortárs irodalmi fesztivált indít útjára a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program. Február 25. és 27. között nyolc helyszínen közel hatvan művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultatnak fel Veszprém belvárosában.

Magyar Nemzet
2022. 01. 31. 17:35
Fotó: VEB2023 EKF/Máhl Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál összművészeti esemény, programjában számos olyan előadót vonultatnak fel, akik nem elégednek meg a saját műfajuk eszköztárával, szívesen kalandoznak más művészeti ágak területein is. Zenei programjukban ott lesz a Platon Karataev, Ohnody, Bobeck és a Lázár Tesók, de az underground hip-hop is képviselteti magát.

A Holtszezonban nemcsak a műfajok, hanem a művészeti ágak is keverednek egymással.

Az írott műfajok közül a krimi, a sci-fi, a képregény- és fanzine kultúra, az ifjúsági és gyermekirodalom, valamint a kortárs költészet lesz jelen a fesztiválon, de a programkínálatban szerepelnek színházi és bábszínházi előadások, hip-hop és slam poetry események, valamint alternatív zenei, punk és kísérletező posztrock koncertek is. A különböző előadások mellett a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a közönség bevonására is, éppen ezért számos workshop – képregénykészítés, sci-fi írás, költészeti műhely – várja majd a látogatókat. 

Az esemény tervezésekor a szervezők több ponton bevonták a fiatalokat.

Helyi középiskolások és egyetemisták igényei formálták a fesztivál koncepcióját, és az ő javaslataik határozták meg a programban jelen lévő stílusirányzatokat.

A fesztivál kampányfotóin a Pannon Egyetem hallgatóinak észrevételeiből, az irodalomról vallott gondolataikból és kérdéseikből leszűrt szövegek jelennek meg, de a modellek is a helyi fiatalok köréből kerültek ki.

2022 számunkra a főpróba éve, egyre látványosabb kulturális-művészeti eseményekkel jelentkezünk  mondta sajtótájékoztatón a program vezérigazgatója. –  A Holtszezon az egyik legfontosabb irodalmi rendezvényünk: egyrészt ez idén az első jelentős projektünk, másrészt ez egy saját ötleten alapuló, saját fejlesztésű és saját megvalósítású esemény, ami jövőre, a címviselés évében még nagyobb hangsúly kap majd. A helyi fiatal művészeket bevonó Holtszezon elindulása egyben egy hosszú távú regionális irodalmi-művészeti fesztiválsorozat kezdete is: reméljük, hogy segíti majd a térség 365 napos szezonjának megteremtését – tette hozzá Markovits Alíz.

Varga Richárd és Markovits Alíz a sajtótájékoztatón. Fotó: VEB2023 EKF/Máhl Kornél

Varga Richárd, a fesztivál szervezője elmondta, hogy egy olyan irodalmi fókuszú, de alapvetően összművészeti fesztivált akarnak indítani Veszprémben, amely azokat a műfajokat karolja fel, amelyeket bár rengetegen szeretnek, mégis ritkán találkozhatunk velük a kulturális eseményeken. Kiemelte, hogy az eseményeiken az irodalom határműfajaira, valamint a feltörekvő, fiatal előadókra koncentrálnak.  – A Holtszezon friss, izgalmas és inspiráló kulturális eseményekkel, az alkotást és a közös gondolkodást elősegítő programokkal jelentkezik. Hisszük, hogy az olvasás menő. Az írás, a zenélés és bármiféle alkotótevékenység az. Erről szól a Holtszezon – tette hozzá a szervező.

A mai naptól az összes esemény elérhető a VeszpremBalaton2023.hu oldalon, és  folyamatosan publikálják az eseményeket a fesztivál közösségi felületein is.

A Holtszezon programjai ingyenesek,  olykor regisztrációhoz kötöttek. 

Borítókép: Sajtótájékoztatón jelentették be a fesztivált (Fotó: VEB2023 EKF/Máhl Kornél)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.