időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo
Új nagylemezzel jelentkezett az együttes

Stílust váltott a Chalga

Magyar Nemzet
2022.01.24. 14:55
Stílust váltott a Chalga

Ezért van az címmel jelent meg a Chalga harmadik nagylemeze, amely sok újdonságot tartogat, a zenekartól nem megszokott elemekkel és stílusban.

A lemezbemutatóra február 10-én kerül sor a Fonó Budai Zeneházban, de azoknak, akik nem tudnak várni, jó hír, hogy a nagylemez anyaga már megjelent CD-n, és meghallgatható az ismert online felületeken is.

Az első két album; a Sabir és az Erdő, erdő után nagy átalakulás történt. Az akusztikus-folkos ritmusszekció ment, a hegedű-szaxofon-ének irányvonal maradt, emellett az elektromos gitár, a drum’n’bass, a jungle, és a modern hiphopból kölcsönzött ritmusok is helyet kaptak. 

Zagyva Tamás gitáros, az együttes vezetője szerint elkerülhetetlen volt a stílusváltás, hiszen az eddig képviselt magyar-balkáni népzenei vonal lehatárolta a lehetőségeket. Az új irányvonal kiszakítja az együttest az eddig képviselt dallamvilágból, és a népzenei jelleget megtartja ugyan, de az új album tartalmazza mégis a legkevesebb népzenei elemet. Az egyetlen kivétel az Istenem című dal, amely Fekete Bori a Felszállott a páva című műsorban hallott moldvai népdalát dolgozza fel, ugyanakkor tartalmaz filmzenei és kortárs jazz részeket is. 

Fekete Bori, Kuczera Barbara és Horváth Móni is énekel a lemezen; ez a sokszólamú ének is újdonság.

Eddig bűnösen és pazarlóan elhanyagolt lehetőség volt, most igyekeztünk kihasználni, hogy mindhárman csodálatosan énekelnek

– mondta el az együttes vezetője. Zagyva Tamás szerint több szám is erősen épít a női hangokra, ilyen a Szakítós, az Üres ez a ház, a Tudod-e, a Révészem és az Ébren álmodom is. Takács Szabolcs bőgőn és basszusgitáron játszik, Szegő Dávid pedig dobon. 

Borítókép: A Chalga együttes (Fotó: Chalga)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.