Stílust váltott a Chalga

Ezért van az címmel jelent meg a Chalga harmadik nagylemeze, amely sok újdonságot tartogat, a zenekartól nem megszokott elemekkel és stílusban.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 14:55
Fotó: Chalga együttes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemezbemutatóra február 10-én kerül sor a Fonó Budai Zeneházban, de azoknak, akik nem tudnak várni, jó hír, hogy a nagylemez anyaga már megjelent CD-n, és meghallgatható az ismert online felületeken is.

Az első két album; a Sabir és az Erdő, erdő után nagy átalakulás történt. Az akusztikus-folkos ritmusszekció ment, a hegedű-szaxofon-ének irányvonal maradt, emellett az elektromos gitár, a drum’n’bass, a jungle, és a modern hiphopból kölcsönzött ritmusok is helyet kaptak. 

Zagyva Tamás gitáros, az együttes vezetője szerint elkerülhetetlen volt a stílusváltás, hiszen az eddig képviselt magyar-balkáni népzenei vonal lehatárolta a lehetőségeket. Az új irányvonal kiszakítja az együttest az eddig képviselt dallamvilágból, és a népzenei jelleget megtartja ugyan, de az új album tartalmazza mégis a legkevesebb népzenei elemet. Az egyetlen kivétel az Istenem című dal, amely Fekete Bori a Felszállott a páva című műsorban hallott moldvai népdalát dolgozza fel, ugyanakkor tartalmaz filmzenei és kortárs jazz részeket is. 

Fekete Bori, Kuczera Barbara és Horváth Móni is énekel a lemezen; ez a sokszólamú ének is újdonság.

Eddig bűnösen és pazarlóan elhanyagolt lehetőség volt, most igyekeztünk kihasználni, hogy mindhárman csodálatosan énekelnek

– mondta el az együttes vezetője. Zagyva Tamás szerint több szám is erősen épít a női hangokra, ilyen a Szakítós, az Üres ez a ház, a Tudod-e, a Révészem és az Ébren álmodom is. Takács Szabolcs bőgőn és basszusgitáron játszik, Szegő Dávid pedig dobon. 

Borítókép: A Chalga együttes (Fotó: Chalga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.