Tér-Forma Szalon a Magdolna Udvarban

Dizájntervek, kisplasztikák, szobrok, installációk, textilek és ékszerek, általuk pedig színek, illatok és hangok keltik életre a budafoki Magdolna Udvar Művészeti Galériáját. Január 20-ig látogatható a különleges koncepció mentén megrendezett kiállítás. A képzőművészet, az iparművészet és a dizájn kedvelői az ARTÉR Művészeti Egyesület képző- és iparművészei alkotásait láthatják Tér-Forma Szalon címmel.

2022. 01. 04. 11:20
Fotó: Horváth Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállításon Bányai Gábor, Csobán András, Filotás Viktória, Gaál Tamás, Haber Szilvia, Kaintz Regina, Kutasi Tünde, Majoros István, Millavári Silvia, Palik Eszter, Sarkadi Petra, Sztrakay Orsolya és Zámori Zsófia alkotásait láthatjuk.

Lukács József (Jóka) szobrászművész, egyetemi tanár, a kiállítás kurátora nyitotta meg a rendezvényt:  –  Úgy gondolom, hogy a technikai jártasság egyetlen művészeti ágban sem hanyagolható el – kezdte beszédét a szobrászművész. –  Szerepe eltérő a műfajok más-más matériája és kifejezésmódja szerint.

Fotó: Horváth Tamás

A szakmai anyag és szakismeret, amely technikától, témától, funkciótól függetlenül, összefogó erejű; különös módon egyesítheti azokat a határokat, amelyeket a jobb érthetőség miatt hajlamosak vagyunk kategóriaként elkönyvelni. Csakúgy mint az embereknek, természetesen a minket körülvevő anyagoknak is van tűrőképessége. A kíváncsiság és a kísérletezés teremtheti meg a személyes, bensőnkben lévő érzelmek és gondolatok anyagban történő megvalósulását, létrejöttét. Azonban lényeges, hogy adott anyagból, adott technikával, milyen műalkotás, hogyan hozható létre. A mindennapi életben, környezetünkből érkező impulzusok, élmények személyes vonzódás alapján elraktározódnak, amelyek kreativitással, a készítés az alkotás során, önálló, független „játék” szerint rendeződnek új relációkba –  mondta bevezetőjében Lukács József (Jóka), majd a kiállító művészeket és munkáikat vette sorra.

Az ARTÉR Művészeti Egyesület 17 éves fennállásának időszaka alatt egyre inkább Budafok művészeti és kulturális életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az elmúlt években a kortárs művészetre és művészeti felvetésekre reflektálva valósította meg tematikus kiállításait, melyekhez különleges helyszíneket keresett és hozott kiállításra alkalmas állapotba.

A tavaly megnyílt Magdolna Udvar Helytörténeti Gyűjtemény és Művészeti Galéria kortárs művészeti galéria funkciót is ellát. A galéria profilját az ARTÉR Művészeti Egyesület aktívan alakítja, évi hat-hét tematikus kiállítás szervezésével. Ezek közé tartozik a Tér-Forma Szalon kiállítás is, mely január 20-ig látogatható.

Borítókép: A Tér-Forma Szalon című kiállítás egy részlete (Fotó: Horváth Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.