időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Rock-folk zenei elemekkel állítják színpadra a János vitézt

Magyar Nemzet
2022.02.28. 13:40 2022.03.01. 14:34
Rock-folk zenei elemekkel állítják színpadra a János vitézt

Rendhagyó zenei átirattal mutatja be a János vitéz daljátékot a Békéscsabai Jókai Színház március 4-én. A művet Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, érdemes művész rendezésében láthatja a közönség.

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz alapján készült daljáték a múlt század első évtizede óta zenés színpadaink egyik legnépszerűbb darabja. A műnek máig körülbelül hetven színpadi adaptációja került a világot jelentő deszkákra, itthon és az országhatárokon túl is.

„Az elmúlt évtizedekben Petőfi Sándor szellemisége háttérbe szorult” – mondta Koltay Gábor. A rendező éppen ezért szeretne visszatérni szellemileg, gondolatilag az íróhoz, így átírta a darabot, nagyon sok olyan eredeti Petőfi versrészletet emelt be a szövegbe, amelyeket az 1904-es változat nem tartalmazott. „Színpadi játékunkkal szeretnénk újraéleszteni a már-már elfeledett, mai tudatunkból hiányzó népi hős mítoszát” – fogalmazott Koltay Gábor.

A mű zenei átirata rendhagyó, hiszen figyelembe veszi Kacsóh Pongrác közel százhúsz éve írt daljátékát, ugyanakkor az egészet rock-folk zenei elemekkel gazdagítva hangszerelték át, Koltay Gergely vezetésével.

A társulat az elbeszélő költemény és a zenemű eredeti szellemiségének megtartásával, lenyűgöző színpadi látvánnyal Petőfi Sándor születésének közelgő kétszázadik évfordulója előtt kíván tisztelegni.

A főbb szerepekben Puskás Dániel, Csonka Dóra, Nagy Róbert, Liszi Melinda, Csurulya Csongor, Csomós Lajos, Galambos Hajnalka, Berta János, Nádra Kitti, Bartus Botond szh., Lévai Attila és Miszlai Márton látható. A darabban fellépnek még a Színitanház növendékei és a Viharsarok Táncszínház művészei.

Borítókép: részlet a plakátból (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.