Több mint mozi: Ej, kisandrás...

A Hagyományok Háza sorozatindító vetítése emlékezés a nemrég elhunyt Szomjas György filmrendezőre, aki filmesként az elsők között kapcsolódott az idén 50. évfordulóját ünneplő magyar táncházmozgalomhoz és aki Halmos Béla, Sebő Ferenc segítségével filmjeiben évtizedekig örökítette meg a hagyományőrző és revival énekeseket, zenészeket.

Magyar Nemzet
2022. 02. 15. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gergely András „Zsüke”-ről szóló portréfilmnek mellékszereplője Sebestyén Márta és Berecz András, akikkel a csütörtökön este 7 órakor kezdődő vetítés után együtt elevenítik majd fel a szervezők gyűjtőútjaik élményeit és András bácsi magával ragadó személyiségét. Gergely András „Zsüke” a romániai magyarság legkiválóbb népdalénekeseinek egyike. Több száz dallamot kitevő, minden műfajt magába foglaló repertoárjával jeles képviselője a XX. században még élő énekkultúrának, melyben a dalolás az élet szerves része, mindennapos gyakorlat volt. Ő a „nótafa” – egy falu kivételes zenei tehetségű, magával ragadó egyénisége –, akinek énekét hallgatva vagy vele énekelve csökken az emberek fájdalma, keserűsége s egyben növekszik az egymást segítő öröm. András bácsi dalokhoz elmondott történeteiből megismerhetjük a kalotaszegi emberek sorsát, s a dalok keletkezésének okait is. 

Borítókép: Szomjas György (Forrás: Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.