Műfaji határokon átívelő Bach-estre készül az Opera

Mozgásszínházi elemekkel ötvözve mutatja be Keresztkantáták című előadását a Magyar Állami Operaház március 26-án az Eiffel Műhelyházban. Horváth Csaba koreográfus-rendező a Forte Társulattal azt a Bach kantátáiból áradó hitet, belső lelkiséget kívánta színre vinni, amely a középkori életszemléletet tükrözve az evilági bolyongások és szenvedések közepette a végső megnyugvást a haláltól várja.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 18:15
Fotó: Kummer János Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johann Sebastian Bach, a német barokk legnagyobb hatású zeneszerzője ugyan nem írt operát, vokális életművét azonban figyelemre méltó dramaturgiai érzékkel komponálta meg. Ezért az Opera a 2018-as Örömünnep című előadása után, mely a szerző világi kantátái nyomán született, eredetileg a 2019/20-as Keresztény évadban tervezte bemutatni új színpadi produkcióját, ezúttal Bach egyházi kantátái alapján, aminek premierjére a járványügyi korlátozások miatt csak most kerülhet sor.

Az Ókovács Szilveszter főigazgató koncepciója nyomán a műfaji kísérletek otthonául szolgáló színházi performansz három olyan Bach-kantátát vesz alapul, amelyek egyik központi motívuma a kereszt és a kereszthordozás. A Christ lag in Todesbanden (Jézus halállal halván), az Ich habe genug (Nem kell nekem más) és az Ich will den Kreuzstab gerne tragen (Keresztet hordozna a vállam) részben Lackfi János friss magyar fordításában hangoznak el Kovács István tolmácsolásában, magyar és német nyelven.

Horváth Csaba koreográfus-rendező az általa 2005-ben alapított fizikai színház, a Forte Társulat tizenhat fős csapatával azt a Bach kantátáiból áradó hitet, belső lelkiséget kívánta színre vinni, amely a középkori életszemléletet tükrözve az evilági bolyongások és szenvedések közepette a végső megnyugvást a haláltól várja.

Fotó: Kummer János / Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház Zenekara modern hangszerekkel és kis apparátussal, vonósokkal, három oboával, csembalóval és orgonával adja elő a műveket, emellett minden alkalommal egy-egy magyarországi egyházzenei kórus is közreműködik a produkcióban. Az előadásokat az április 8-i alkalom kivételével, amit Bartal László dirigál, Halász Péter vezényli.

Az előadás mozgó elemekből építkező díszletét Kalászki Zoltán és Kiss Benedek Kristóf, jelmezeit Benedek Mari tervezte.

A Keresztkantátákat a március 26-i premiert követően március 27-én, április 2-án, 8-án, 16-án és 18-án nézhetik meg az idei évadban.

Borítókép: A Keresztkantáták című előadás próbája (Fotó: Kummer János/Magyar Állami Operaház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.