80 éves lenne Bujtor István

A Bujtor István Filmfesztivált idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg Balatonszemesen. A versenyprogram műfaji kategóriáit már meghirdették, május 15-ig várják a filmes alkotók és a gyártók nevezését.

Magyar Nemzet
2022. 04. 25. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 5-én lenne nyolcvanéves a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer, Bujtor István, akinek az emlékére rögtön a halála utáni évben életre hívta a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. 

A Bujtor család védnökségében zajló seregszemle az elmúlt évek alatt a régió egyik legnagyobb filmes rendezvényévé vált, 

a versenyprogramban pedig egyaránt részt vesznek az elmúlt másfél év filmtermésével független alkotók és alkotóközösségek, valamint produceri irodák, gyártók, filmesek, tévések, színházak és oktatási intézmények is.

Az Ötvös Csöpi-filmek mellett is sokoldalú életművet hátra hagyó Bujtor István nyomán a fesztivál rendezői széles spektrumot kínálnak a mai filmeseknek. 

Fikciós rövid és egész estés játékfilm, kísérleti film, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs alkotások és versfilm is nevezhető a versenyprogramba. 

Olyan filmeket várnak, amelyek a humor bármely eszközével, formájával élnek vagy drámai cselekményt, fordulatot tartalmaznak, valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt dolgoznak vagy tárnak fel, de költészeti alkotásokat, verset, balladát, költői életművet feldolgozó, avagy az emberi élet sokszínűségét, sorsokat, életutakat ábrázoló alkotásokat is várnak. A benevezett filmeket előzsűri szemlézi és válogatja be, így létrehozva a versenyprogram végleges mezőnyét, amit az ötfős szakmai zsűri értékel. 

A hagyományos Ötvös Csöpi-filmek vetítése, a számos zenei, gasztro- és családi program mellett a fő vonulatot idén is a versenyfilmek vetítése és az ahhoz kapcsolódó programok képezik majd. 

A seregszemlén a nyilvános vetítések és a vörös szőnyeges közönségtalálkozók mellett pódiumbeszélgetések, alkotói bemutatkozások, zsűrikonzultáció, sőt workshop is várja a szakmát a CinProCaS és a FilmProCaS hollywoodi szakmai csapata világszerte használt magyar fejlesztésű filmtervező applikációival. 

A rangos Bujtor István-díj mellett milliós díjazásra számíthatnak a versenyprogramba került filmek alkotói.

Nevezni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/BT9REB2mGf8vtshHA

Borítókép: A fesztivál díjai (Forrás: Bujtor István-filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.