Markó Iván emlékére ma este műsorváltozás az M5-ön

Rendkívüli műsorokkal tiszteleg ma este az M5 csatorna Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, érdemes művész előtt, aki hetvenöt éves korában elhunyt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2022. 04. 21. 17:51
Markó Iván
Budapest, 1982. március 18. Markó Iván balettmûvész Az igazság pillanata címû táncjáték egyik jelenetében a Gyõri Balett társulatának vendégszereplésén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Budapest Sportcsarnokban. Az elõadást rendezte és koreografálta Markó Iván. MTI Fotó: Benkõ Imre Fotó: MTI/Benkő Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar táncművészet meghatározó alakjától, Markó Ivántól búcsúzik az M5 tévécsatorna, a közmédia kulturális adója. Az 1981-ben érdemes művészi címmel, majd 1983-ban Kossuth-díjjal elismert művészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára a közmédia kulturális adója 21 órától az 1987-es balettfilmmel, a Zenés TV Színház Prosperójával emlékezik, amelyben Markó koreográfusként vett részt. A Schubert műveire készült koreográfia a mester és tanítványa kapcsolatáról szól.

A folytatásban a 21:25-kor kezdődő, Szerelmes földrajz – Istentől kapott tánc című filmet láthatják a nézők. Az alkotásban Markó Iván az ars poeticáját fogalmazza meg, amelyben hite szerint Isten játssza a főszerepet.

Az erőm abban rejlik, hogy Istennek tartozom számadással. Gyerekkoromban mindig azt gondoltam, hogy Isten a homlokomon tartja a kezét. Ha nem viselkedem jól, akkor felemeli az egyik ujját, s aztán a következőt. Még most is tartok attól, hogy egyszer elveszi a kezét… Hiszen Istentől kapott tánc az enyém

– emlékeztet Markó Iván szavaira az M5 ismeretterjesztő műsora.

Borítókép: Markó Iván Az igazság pillanata című táncjáték egyik jelenetében 1982-ben (Fotó: MTI/Benkő Imre)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.