Rendhagyó programkínálattal ünnepli a közmédia a magyar film napját

Ma van a magyar film napja. 2018 óta ünnepeljük április 30-án a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmet A táncz címmel.

Forrás: Hirado.hu2022. 04. 30. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Híradó.hu a jeles nap emlékére összeállításában feleleveníti az elmúlt évtizedek klasszikus magyar filmjeit, melyek nagy hatással voltak a hazai filmgyártásra. A közmédia csatornái a hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik.

Klasszikusokkal és kortárs sikerfilmekkel készül a közmédia a magyar film napjára

Szórakoztató és izgalmas időutazásra hívja nézőit a közmédia a magyar film napján. A különböző évtizedek legemlékezetesebb hazai alkotásai kerülnek műsorra. Szinte valamennyi műfaj képviselteti magát és nemcsak a játék-és művészfilmek kedvelőire, hanem a rajzfilm rajongókra is gondolnak a csatornák.

A Duna 13 órától levetíti a 70-es évek egyik népszerű zenés tévéjátékát. A régi nyár Keleti Márton rendezésében, és a nemrég elhunyt Hildebrand István nagyszerű operatőri munkájával készült. A film Békeffi István és Lajtai Lajos operettjén alapul és legendás sztárok sorát vonultatja fel; Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Kiss Manyi, Gobbi Hilda és Pécsi Sándor szereplésével egy pikáns, komikus történet bontakozik ki. 15.50-től országos tévépremieren mutatkozik be egy kultúrtörténeti dokumentumfilm; Sissi zsiráfjától a biodomig címmel.

Kocsis Tibor alkotásában eddig soha nem látott archív filmrészletekkel, fotókkal, lenyűgöző mai felvételekkel és korhű zenékkel varázsolják a nézők elé a fővárosi állatkert első száz évének történetét. A nemzet televízióján 21.50-től látható az északi krimiket idéző 2019-es thriller, a Valan – Az angyalok völgye. Bagota Béla első nagyjátékfilmjének főhőse egy rendőr, aki a családjában bekövetkezett tragédia hatására eltűnt lányok felkutatásának szenteli életét.

Bagota Béla; Meszesi Oszkár
Bagota Béla rendező (b) és Meszesi Oszkár a Valan című film forgatásán az erdélyi Balánbányán 2018. március 7-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A Duna World programkínálatában ikonikus klasszikusok szerepelnek. Mikszáth Kálmán egyik legkedveltebb regényének, a Szent Péter esernyőjének harmadik filmes adaptációja 11.30-tól látható. 

A romantikus, nagyszabású kalandfilm Törőcsik Mari és Pécsi Sándor főszereplésével készült. A magyar újhullám egyik jellegzetes darabja, az 1969-es Szemüvegesek 9.38-tól szerepel a programkínálatban. A történet főhőseit, a fiatal házaspárt Bujtor István és Ronyecz Mária alakítják, akik próbálják megalapozni közös életüket. Számos akadállyal kell szembenézniük, de a hétköznapi kihívások mellett is megtalálják a boldogságukat – írja a Híradó.hu.

Az M5 16.50-től tűzi műsorra a romantikus vígjátékok alapművének számító 1934-es Meseautót. A klasszikus játékfilm egyik főszereplőjéről egy dokumentumfilmet is láthatnak a nézők 16.10-től, Az ismeretlen Perczel Zita címmel, mely megmutatja, hogy bár adódtak számára kivételes szakmai lehetőségek külföldön, hazájában vált valódi sztárrá a színésznő. 

A kulturális csatorna 12.55-től a meserajongóknak is kedvez: a Nemzeti Filmintézet restaurálta a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, Macskássy Gyula 50-es években készült rajzfilmjeit, melyeket most láthatnak először összefűzve a tévénézők. A 68 perces Macskássy-blokkban az 1950-es Kiskakas gyémánt félkrajcárja, az 1952-es Erdei sportverseny, az 1953-as Kutyakötelesség, és a 1956-os Két bors ökröcske című animációs filmek jelennek meg.

Az M3.hu-n pedig Macskássy egy későbbi zseniális művét, a Frakk, a macskák rémének első szériáját lehet elérni május 5-ig. 22.15-től vetíti az M5 kulturális csatorna az utóbbi évek talán legnagyobb szakmai sikereit elkönyvelő Testről és lélekről című filmet. Enyedi Ildikó alkotása napjaink párkapcsolatairól, két különleges ember egymásra találásáról mesél. A nagyjátékfilm már az első fesztiválon tarolt, Berlinben elnyerte az Arany Medvét, a Fipresci-díjat, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost díját is. Női főszereplője, Borbély Alexandra pedig az Európai Filmakadémiától a legjobb női főszereplő díját érdemelte ki, és nominálták a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is.

A magyar film napja – felejthetetlen hazai filmek a Dunán, a Duna Worldön és az M5 csatornán április 30-án!

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: YouTube.com/Híradó.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.