Három magyar kiállítás a romániai dizájnhéten

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly bocsátotta útjára a Smart Hungary című tárlatot, amelyet a hazai kortárs innováció külföldi népszerűsítésére szervezett. A kiállítás ernyője alatt 22 friss, exportképes magyar fejlesztésre sikerült felhívni a figyelmet Kína legnagyobb tematikus vásárain. A Smart Hungary most európai körútra indul; elsőként a régió egyik legnagyobb kreatív ipari fórumán mutatkozik be, Romániában.

Magyar Nemzet
2022. 05. 14. 17:00
null
Fotó: posztos janos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti Liszt Intézet minden évben több kiállítással vesz részt a legjelentősebb romániai formatervezői seregszemlén, a Romanian Design Weeken azzal a céllal, hogy a román fővárosban bemutassa, népszerűsítse a magyar formatervezést.

A május 13–22. között zajló seregszemle központi helyszínén nyílik ma meg a Smart Hungary kiállítás. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) utazó kiállítása a digitális forradalom és a fenntarthatóság trendjeihez kapcsolódó magyar tárgyakkal és szoftverekkel ismerteti meg a közönséget:

például okos kerékpártárolóval, kötélhajtású kerékpárral, napelemes térburkolóval vagy a kézhigiéniát vizsgáló szkennerrel. A mindennapi életünket átszövő hat téma (Smart City, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare) köré csoportosított találmányokat kisfilmek teszik mindenki számára értelmezhetővé és izgalmassá. A kiállítás, amely 2021 augusztusától sikerrel mutatkozott be Kína legnagyobb tudásközpontjaiban, technológiai és innovációs vásárain, Románia után a tervek szerint Antwerpenben, Milánóban, majd Stuttgartban folytatja körútját.

A dizájnhét „Design Go” programjának részeként ékszerkiállítás nyílik a bukaresti Liszt Intézetben, amely

a bukaresti Liszt Intézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének immár több évre visszatekintő együttműködésében valósul meg. 

Az idei kiállítás keretében a MOME Design Intézetében végzett fémműves tervezők munkái közül láthat a közönség egy válogatást. A május 27-ig látogatható kiállítás kurátora Kecskés Orsolya ékszertervező.

Ugyancsak a dizájnhéten mutatkozik be május 13-tól a román fővárosban a PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás a bukaresti Liszt Intézet szervezésében. A tárlatot a visegrádi országok plakátművészeinek alkotásaiból készítette a Magyar Művészeti Akadémia a V4-ek megalakulásának 30. évfordulójára. A program a visegrádi együttműködés 2021–22. évi magyar elnökségének keretében valósul meg.

A Smart Hungary pavilonja (Fotó: Posztós János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.