Kaposváron mutatkozik be A velünk élő Petőfi című kiállítás

A MANK Galéria után a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál közönsége is megtekintheti A velünk élő Petőfi című kiállítás alkotásait. A városban 2022. május 26. és 29. között megrendezett összművészeti fesztivál ideje alatt szabadtéri tárlatként, a sétálóutcát végigjárva tekinthető meg a harminchárom kortárs képző- és iparművész Petőfi Sándor alakját és szellemi örökségét feldolgozó alkotása.

Magyar Nemzet
Forrás: MANK2022. 05. 25. 13:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A velünk élő Petőfi című kiállítást korábban a szentendrei MANK Galériában láthatta a közönség, melyet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a 2022–23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva rendezett meg. Több mint 170 alkotás érkezett be a MANK által tavaly decemberben kiírt nyílt alkotói pályázatra, mellyel arra invitálták a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra hős költőnk alakját a mai kor számára. 

A kiállításra került, jelenleg Kaposváron látható alkotások pedig ékes példái annak az alkotói lendületnek és szellemiségnek, melyet Petőfi Sándor idézett meg a kiállító művészekben. Sipos Tünde, a kiállítás kurátora úgy véli, a pályázatra érkezett alkotásokból világos kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, ami Petőfi Sándorhoz kötődik. A kurátor kifejtette:

Bár közvetlenül nem, kortársainak memoárjaiból és feljegyzéseiből mégis ismerjük Petőfit. Mit is tudunk ezen meghatározás alapján ma Petőfiről? Bizonyosan sokszínű egyéniségként gondolunk rá, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is.

A kaposvári közönség táblakiállítás formájában egyaránt találkozhat kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a digitális és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia az alkotásokban, ugyanakkor egyes művészek átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére.

A velünk élő Petőfi táblakiállítást a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál közönsége 2022. május 26. és 29. között láthatja. A MANK Nonprofit Kft. a jövőben országszerte számos helyszínen mutatja be a tárlatot, ezáltal is tovább örökítve a bennünk és velünk élő Petőfit.

Borítókép: A velünk élő Petőfi című tárlat egy részlete (Fotó: MANK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.