Kik alapították a Másféle Írók Társaságát? + videó

Nyolc író megalapította a Másféle Írók Társaságát. Nem, az urak nem homoszexuálisok. Az ő másságuk nem szexuális szokásaikban keresendők – aminek, ugye, vajmi kevés köze van az irodalomhoz. Ők bevallottan nemzeti szemléletű alkotók – aminek annál inkább köze van az irodalomhoz. Legalábbis volt. Évszázadokon át. Aztán a második világháború végjátékában hazánkra özönló vöröskatonák és a kommunizmus elsodorta ezt is, mint annyi mást, majd fél évszázadra. Elég, ha az ünnepi könyvhét forgatagát idézzük magunk elé, ahol a nemzeti irodalom műveire bajos rábukkanni. Éppen ezért hívta életre az I. kerület a magyar nyelv és könyv ünnepét, hogy a magyar nemzeti irodalomnak legyen méltó seregszemléje. Méltó helyen, a Szentháromság téren, a Mátyás-templom és a Halászbástya ölelésében. Volt is, majdnem húsz alkalommal, míg a kerület új, Párbeszéd nevű, nem mérhető támogatottságú párt polgármestere (kinek nevét megemlíteni, megjegyezni nem érdemes) tollvonással megszüntette. Maradtak hát nyolcan, a másféle írók. Meg persze mások, akik nem adják fel Magyarországon a magyar nemzeti irodalmat.

2022. 05. 05. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: A budavári könyvünnep egyik standja (Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.