Kulturális akadálymentesítés

Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ingyenes összművészeti programokkal várja az érdeklődőket július 7. és 10. között, hiszen ekkor rendezik meg Baranya megye négy falujában az ormánsági VII. Bőköz Fesztivált. A térség értékeiről, a hiánypótló kezdeményezés hátteréről és a programokról Hoppál Péter kulturális államtitkár, Pataki András fesztiváligazgató, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Szolykóné Pfeifer Gabriella, Pál Csaba, Bokor Géza és Németh Tamás, a települések polgármesterei, Sipos Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője, Feke Pál előadóművész, valamint Szikora Róbert, az R-GO frontembere beszéltek a Hagyományok Házában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

2022. 06. 02. 20:15
null
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrásfalvy Bertalan-mintaprogram keretében rendezendő fesztivál – együttműködve a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal – az ormánsági települések fejlesztését tűzte ki célul. A közösségformáló és társadalomépítő kezdeményezés hangsúlyt fektet a helyi kulturális, gazdasági, turisztikai értékekre, valamint a lakosság bevonására.
A hetedik fesztivál fővédnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter. Örökös tiszteletbeli fővédnök Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató. A védnökök: Hoppál Péter kulturális államtitkár, Nagy István agrárminiszter és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.
Hoppál Péter kulturális államtitkár a fesztivál fővárosi sajtótájékoztatóján beszélt a legelmaradottabbnak és legszegényebbnek mondott, de valójában a leggazdagabb térség értékeiről, jelenéről és jövőjéről is:   Az Ormánság ezen hét év alatt, ahogy ezt a sajtótájékoztatókon már sokszor elmondtuk, a Csipkerózsika-álomból ébredt fel. Milliónyi kincs birtokosa ez a vidék. Valóban az épített kulturális örökségünk és annak felelős megóvása az egyik állami feladatunk, amelyben sokat tudtunk előrelépni az elmúlt évtizedben. A polgári kormányzás időszakában a Magyar falu program elindításával megújulhatnak a kistelepülések és az Ormánság vidéke.Ezt követően az államtitkár Kiss Géza Ormánság című szociográfiájára hivatkozott, mely kulturális kincsekben gazdag, Árpád-kori gyökerekkel rendelkező tájegységet mutatott be.
– Amikor útjára indítottuk ezt a programot, bíztunk abban, hogy a Kiss Géza által artikulált nagyjából negyvenhat település kis mikrorégiója képes talán arra, hogy együtt saját értékeink felfedezésében is részt vállaljanak, és az idejövő emberekkel találkozva valami komoly innovációban vegyenek részt – osztotta meg a kulturális államtitkár a rendezvény és a fejlesztés célját. Hozzátette:Közös feladatunk, hogy megtaláljuk a módját, miként lehet a kultúra jelenlétével, a kultúra által az emberi közösségeket és identitást erősíteni, gyarapítani és emelni. Elmondta, hogy a nemrég megalakult Kulturális és Innovációs Minisztérium elsődleges feladatának tekinti a következő években a kulturális akadálymentesítést, olyan kezdeményezésekkel, amelyek az elmaradott térségek felzárkózását segítik, mint a Bőköz-fesztivál. Az összművészeti rendezvényen a zene, az irodalom, a színház, a folklór és a képzőművészet területéről harminchét helyszínen előadásokkal, kiállításokkal, bemutatókkal, színes programokkal, műfaji sokszínűséggel várják a nézőket.  A kémesi nagyszínpadon fellép többek között a Rátonyi Róbert Jazz Duó, Dolhai Attila, Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble, Szarka Gyula, Savanyu Gergely és Kisfaludy Zsófia, a Grappa Jazz, Migovics Zoltán, Boegán Péter, T-Horváth József, valamint a Nihil Chips zenekar. A katolikus templomba érkezik Bogányi Gergely és az általa fejlesztett világhíres zongora. Tamási Áron születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve mutatják be az Ördögölő Józsiás zenés tündérjátékot a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában, Szarka Gyula zenéjével. 
A szaporcai Hétöles Tó színpadon fellép a negyvenéves jubileumát ünneplő R-GO együttes. Látható lesz a Csókkirály koncert-show, amely neves szólistákkal a magyar rock and roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós előtt tiszteleg. 
Feke Pál lapunknak elmondta: A show-t egy évvel ezelőtt mutattuk be a Margitszigeten, és országos turnéra indultunk utána. Idén is többállomásos a turnénk, melynek az első nyári állomása lesz a Bőköz-fesztivál. Díszlettel, jelmezekkel, táncosokkal és a szakma kiválóságaiból álló zenekarral.

Egy fesztivál, ahol a múlt és a jövő találkozik  Forrás: Bőköz Fesztivál


Tésenfán Pál Zsolti Kultúrkertjében Youli lép fel, majd őt követi Szabó Ádám Triója és a Pendelyes Táncegyüttes. Koncertet tart Varga Miklós, gyerekműsort hoz Boka Gábor. A fesztivál alatt nyílik meg Kornis Péter fotókiállítása, és találkozhat a közönség Zsuffa Tünde írónővel. Fellép Horányi László színművész a Szívemtől szívedig, szárnyakon szédülve című önálló estjével.   
Drávacsehiben a Levendula Szárító Színpadon a Harka Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Flört zenekar, a Continental Show Band, valamint Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely musical műsora tekinthető meg. Érkezik Szarka Gyula gyermekműsora, a Tücsöklakodalom Molnár Anikó és Papp Attila színművészek főszereplésével.
A Bőköz-fesztivál izgalmas programokat kínál a legkisebbektől a legnagyobbakig, felnőtteknek, családoknak a minőség és az igényesség jegyében.

Borítókép: Sajtótájékoztatót tartanak a Bőköz-fesztivál szervezői (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.