Van, ami örök, és van, ami örökség – Nemzeti Örökség Intézete Tusványoson

A Nemzeti Örökség Intézete idén első alkalommal saját standdal várta az érdeklődőket Tusványoson.

Magyar Nemzet
2022. 07. 23. 21:00
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bornemissza Anna sátorban bemutatták a magyarság határon túli jelentős történelmi és kulturális emlékeit őrző helyszínek regisztrálását és bemutatását lehetővé tévő informatikai fejlesztést, az érdeklődők pedig érdekes információkat tudhattak meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) készülő emlékezetpedagógiai programjáról. 

„A múltunk a jövőnk – Van, ami örök!” című kerekasztal-beszélgetésen Móczár Gábor főigazgató ismertette a NÖRI nemzetpolitikai fejlesztésekhez és ifjúságneveléshez kapcsolódó stratégiai elképzeléseit és céljait.

Az erős Magyarország záloga a mélyen gyökerező magyarságtudat

– fogalmazott Móczár Gábor főigazgató, aki kiemelte: a középiskolás korosztály és a pedagógus társadalom számára fejlesztett Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program az emlékhelyeink bevonásával élményszerű, helyi és történelemszemlélet-formáló módszertant kínál magyarságtudatunk erősítésére.  

A főigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy 

a magyarság határon túli jelentős történelmi és kulturális emlékeit őrző  helyszínek regisztrálását és bemutatását lehetővé tévő informatikai fejlesztéssel a NÖRI elsődleges célja

a helyi közösségek nemzeti értékeinek megőrzése, valamint a teljes magyar nemzet összekapcsolása a határon túli magyar emlékhelyek könnyen kereshető, a látogatást és a megismerést megkönnyítő összegyűjtésével és bemutatásával.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a beszélgetés során kiemelte: a múlt helyes ismerete nélkül nincs jövőnk. 

A legfőbb feladat a megmaradás érdekében, hogy amit a nagyszüleinktől, szüleinktől kaptunk, azt továbbadjuk.

 Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a témához kapcsolódóan pedig elmondta: 

Az a közösség, amely hagyja, hogy más írja meg a történelmét, az elveszett.

Borítókép: Tusványosi életkép (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.