Van képünk hozzá – Garten Balaton 2022

Negyedik alkalommal, immár négy településen rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált Balaton északi partján. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik.

Magyar Nemzet
2022. 07. 28. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein hét kiállítás és közel negyven program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei augusztus 5. és 14. között. A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány kiemelt szakmai együttműködő partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program keretében valósul meg.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára. 

A szervezők tíz napon keresztül mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken képzőművészek és fotográfusok, gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe. A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű balatoni településeken.

A lovasi Nagy Gyula Galériában megvalósuló seregszemlén ötven művész több mint kétszáz alkotását tekinthetik meg a látogatók. 

A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak be, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőség adódik.

Ugyanitt Szabad a pálya címmel, 25 grafikus művész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a kíváncsiak előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A Kultúrházban pedig Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók.

A Capa Központ szervezésében Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török házban több mint 25 fotográfus közreműködésével valósulnak meg az installatív köztéri fotókiállítások, egyéni fotótárlatok. 

Az idei tematika mentén – Csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig – bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetések, tárlatvezetések, performanszok, irodalmi programok és filmvetítések középpontjában is a húslevestől a rántott húson át a kolbászig terjedő skálán szereplő ételek közösségteremtő erejének ábrázolása áll. 

Borítókép: Az esemény plakátja (Forrás: Garten Balaton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.