Improvizáció népdalokra

Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban mutatják be Kanalas Éva és Szabados György TENGRI – Mindenség Improvizációk népdalokra című zeneművét, a 13. Kolozsvári magyar napok alkalmával, augusztus 18-án este. Szabados György és Kanalas Éva koncertje egy eredeti zenei világot szólaltat meg.

2022. 08. 05. 16:48
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koncerten Kanalas Éva énekel és sámándobon játszik, Pozsár Máté zongorán és Benkő Róbert nagybőgőn kíséri. A 13. Kolozsvári magyar napok oldalán olvasható, hogy Szabados Györgyöt mélyen inspirálta az az erős, ősi tiszta hangi világ, ahogyan és amit Kanalas Éva énekel. A Kelet-Ázsiáig visszanyúló és az archaikus énektechnikát őrző és igénylő stílus egyébként látszólag ellentétes Szabados György hangzásvilágával, mégis a kettő végül összetartozik és teljes harmóniában van. Kanalas Éva kötött népdalait Szabados György szabad zenéjének világával veszi körül. E zenei költészet térben és időben rendkívül tágas zenei élményt nyújt hallgatójának. Csak csodálni lehet Kanalas Éva hallását, a zavartalan magabiztosságot, ahogyan énekét ebben a „szőttesközegben” oly magától értetődően zengeti – áll az oldal ajánlójában. 


Szabados György így vélekedik Kanalas Éváról: Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.
Kanalas Éva pedig így nyilatkozott Szabados Györgyről: Szabados György zongorajátéka, az improvizáció szőttes világa körülölelte a hangom, elrepített az időtlen végtelenbe, hogy aztán ott magamra hagyjon, újból és újból szülessen a dalom! A magyar népdal, az »árva végtelen« térben zendült, üzen a múltból a jövőbe, a pusztából a hegyekbe, hogy itt maradjon örökre.

Borítókép: Kanalas Éva előadása sámándobbal (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.