Tánc a kertben – kortárs tánc a Várkert Bazárban

A hétvégén ismét kortárstánc-esteket mutatnak be a Tánc a kertben című sorozatban a Várkert Bazárban.

Magyar Nemzet
2022. 08. 23. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójába invitálják a közönséget. 

A nézők egy séta során, Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását, megismerve a Várkert Bazár csodálatos helyszíneit.

Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása, amely a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatta be, és ezáltal kívánta beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

28-án, vasárnap este Kávé hajnalban. Budapest táncmozaikok címmel 

francia–balkáni–klezmer–tangó hangjaiból születő képek, történetek emlékei elevenednek meg a kortárs tánc mozdulataiban. 

A koreográfia kifejezetten erre az alkalomra készül a ¡Nosnach sokszínű zenei anyagára, amelyben felcsendülnek a tangó taktusai New Yorktól Odesszáig, kelet-európai sanzon, francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek szabadzenei elemekkel.

Zene és tánc nem létező, mégis ismerős utakra ragadja magával a hallgatóságot, miközben egymást is igyekeznek lépten-nyomon meglepni. ¡Nosnach: Móser Ádám – harmonika, zeneszerzés Kertész Endre – cselló Rácz Réka – tánc Csuzi Márton – tánc.

Borítókép: Jelenet A távolság mechanikája című előadásból (Forrás: Várkert Bazár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.