időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Benedek Elek születésnapja a magyar népmese napja

Magyar Nemzet
2022.09.30. 11:30 2022.09.30. 12:01
Benedek Elek születésnapja a magyar népmese napja

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A magyar népmese napján jelentették be, hogy jövőre Heted7dalok címmel nagyszabású színpadi produkciót mutatnak be, a magyar mesevilág főszereplésével. Az előadás ötletgazdája és rendezője Szabó Simon. A művész elképzelése alapján a magyar mesevilág kedvenc meséit a jelenleg legismertebb zenekarok és színművészek dolgozzák fel miniprodukciók formájában.

A gyerekkoromból megmaradt, és általam kedvelt meséket válogattam össze. 

– Képzeljük el, ahogy a Belga zenekar újragondolja a saját stílusában a Kismalac és a farkasok című mesét, Elek Ferenc színművésszel, vagy ahogy Beck Zoltán egy szál gitárral Vecsei H. Miklóssal sajátos értelmezésben nyúl a mindenki által ismert Kőleveshez. Ilyen kis miniprodukciókból áll össze az előadás, kisebbeknek, felnőttebbeknek, családoknak – árulta el Szabó Simon, aki Guba Gábor és Borsányi Zsolt producerekkel, azaz a Green Stage Production alapítóival dolgozik a különleges színpadi műsoron.

A zenészek, előadóművészek közösen, a rendező segítségével álmodják újra a kiválasztott, jól ismert meséket. 

Itt jön a képbe Boldizsár Ildikó, ugyanis, ha bárkinek kérdése van, vagy elakadna a mese jelentésével, értelmezésével kapcsolatban, akkor Ildikó segít megfejteni.

Az előadás látványvilága szintén említésre méltó. Emil Goodman álmodja majd meg a különböző miniprodukciók vizuális egyéniségét, keretezi be hihetetlen fantáziájával a produkciót.

A egyedi családbarát produkciót filmes eszközökkel is rögzítjük, majd az ismert platformokon tesszük közzé, ezzel is támogatva és ápolva a kulturális hagyományokat, értékeket. A dalokat rádióknak is küldjük természetesen, azt reméljük hogy akár slágerek is lehetnek belőlük

– osztotta meg Szabó Simon.

Később, az aktuális produkciók létrejöttét dokumentumfilmként is rögzítik, illetve az adott mese történetét, eredetét és értékeit meseszakértőkkel is megbeszélik. Ezek a felvételek oktatási célokat is szolgálnak, pluszinformációkat biztosítanak az érdeklődőknek.

Borítókép: Az előadás plakátja (Forrás: Green Stage Production)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.