Életről és halálról, hitről és vágyról

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum az ő születésének századik évfordulója tiszteletére centenáriumi évet hirdetett és számos eseménnyel, irodalmi és zenés programmal tiszteleg a máig nagy hatású költői életmű előtt. Az emlékév keretében valósul meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás.

Magyar Nemzet
2022. 09. 12. 17:44
Fotó: Fejér János Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghitt, zenére fogalmazott pályakép négy énekhangra komponálva, ahol nemcsak Nagy Ágnes irodalmi életútja elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez. 

A koncertszínházi előadás a száz évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnest idézi meg a színpadon, az erős, a szigorú, a törékeny, a bátor költőt, aki akkor mondja a legtöbbet életről és halálról, hitről és vágyról, amikor azt írja versében, hogy „egy szót se szóltam”. 

Úgy érezzük, tétje van ennek az előadásnak, annak, hogy 2022-ben megérezzük a szárnysuhogást a költészetben, ahogy a száz éve született költő fogalmazott. Nemes Nagy Ágnes azt is mondta, vallotta, hogy egész életében, sőt költői tapasztalatában mindig az lepte meg legjobban, hogy milyen közel van egymáshoz a kicsi és a nagy, a mindennapi és a szédítően magas. Ez minket is elindított egy alkotói úton, ennek tükrében olvastuk az életművet, ismertük meg családot, harcot, békét és háborút. Ami létrejött, egy négy hangon megszólaló, tiszta és emelkedett életmű. Sokszor megrendítő, sokszor hétköznapi. Mint maga a vers

 – fogalmazott Juhász Anna, az idei centenárium egyik főszervezője.

 

A darab rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, a megzenésített versek zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora Juhász Anna irodalmár.

A Nem akarok első előadásai tekinthetők a darab nemzetközi premierjének is: október 10-én Rómában, a Szent István Házban találkozhat vele a közönség, míg október 12-én Brüsszelben a Liszt Intézetben, 13-án egy kapcsolódó beszélgetéssel a Brüsszeli Magyar Házban mutatkoznak be az alkotók. 

A városok választása nem véletlen: Nemes Nagy Ágnes útinaplóiban és megszólalásaiban hangsúlyosan említi ezeket a helyszíneket, ahol élete során járt és maradandó élményeket szerzett. Az előadás hazai premierje november 11-én lesz a MOMKultban, a Nemes Nagy Ágnes-nap keretében.
Az előadások a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósulnak meg.

Borítókép: Az előadás négy alkotója: Tempfli Erik, Hegedűs Bori, Vecsei H. Miklós, Juhász Anna (Fotó: Fejér János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.