Hatperces állótaps fogadta Brendan Fraser új filmjét, A bálnát

Brendan Fraser főszereplésével készült el A bálna című film, amely a 2012-ben debütált színházi darab adaptációja. Fraser együtt szerepel a filmben többek között a Stranger Things sztárjával, Sadie Sinkkel is, az alakításukat pedig tökéletesnek érezte a közönség a film premierjén. Erre a bizonyíték, hogy hatperces álló tapssal díjazták őket.

Pénzes Vivien
Forrás: Discussingfilm.net2022. 09. 05. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Samuel D. Hunter The Whale (A bálna) című darabja 2012 októberében debütált a nagyközönség előtt. Két évvel később a Fekete hattyú és a Rekviem egy álomért rendezője, Darren Aronofsky miután megtekintette az egyik előadást eltervezte, hogy egy napon ezt a történetet szélesvásznon is játszani fogják. Ezek után 2021-ben, amikor is a filmes produkcióknak alkalmazkodniuk kellett a globális világjárvány nyomán bevezetett különféle korlátozásokhoz, A bálna életképesebbé vált, mint valaha. Egyetlen beállással és mindösszesen öt karakterrel, Darren Aronofsky végül alig egy hónap alatt lezárta a film fő jeleneteinek forgatását.

Brendan Fraser bár több filmben is szerepelt már, élete legnagyobb alakítását A Bálna című filmben hozhatta (Forrás: Flickr)
Brendan Fraser bár több filmben is szerepelt már, élete legnagyobb alakítását A Bálna című filmben hozhatta (Forrás: Flickr)

Milyen problémákkal küzd meg A bálna című film főszereplője, Brendan Fraser?

A történet főszereplője Charlie (Brendan Fraser) egy több száz kilós férfi, aki a mozgáskorlátozottsága miatt a lakása falai között kényszerül élni a mindennapjait. Ápolónőként dolgozó barátja Liz, gyakran látogatja. Ő az egyetlen olyan ember Charlie közelében, aki érzelmeket visz az életébe és megosztja vele a szeretetét, továbbá traumatikus élményeit is. Ahogy Charlie egészségügyi állapota romlik, egy régi ismerős újra belép az életébe – lánya, Ellie (Sadie Sink). Nyolc év fizikai és érzelmi távolság után kapcsolatuk zűrzavarosan indul. Ellie egy lázadó középiskolás, aki édesanyja tudta nélkül kezdi kihasználni sérült apja magányát. Ha mindez pedig nem lenne elég, egy Thomas (Ty Simpkins) nevű elhivatott fiatal is bekerül a képbe, aki meg van győződve arról, hogy képes megmenteni Charlie-t szenvedéseitől.

Hogyan készült A bálna?

A bálna sok szempontból megőrzi színházi jellegét. 

A díszlet és a produkciós tervezés kötöttségei miatt Aronofsky a korlátozott teret úgy használja, hogy a színpadi játékot idézze.

Következésképpen nézőként nagyon könnyű klausztrofóbiát érezni, és elveszni Charlie világában. Ez csak megerősíti Aronofsky védjegyét, ami miatt időnként szorító érzésünk lehet a mellkasunkban. Ugyanakkor A bálna gyakran túljátszottnak tűnik, hogy a közönség erőteljes reakcióját váltsa ki. Charlie elhízásával undort próbálnak kiváltani a nézőből. A végeredmény olyan hatást kelt, mintha az elhízás témáját az együttérzés hiányával együtt kezelnék.

Milyen titkok vannak A bálna forgatókönyve körül?

Mindezek az aggályok végső soron a forrásanyagra vezethetők vissza. A film forgatókönyvét az eredeti drámaíró, Samuel D. Hunter adaptálta. Darren Aronofsky A bálna című filmje inkább egy az egyben átvétel, gyakorlatilag szó szerint a darabot láthatjuk szélesvásznon, nem pedig egy rugalmasabb filmadaptációt, amely teret engedett volna a bővítéseknek. Míg a film egyes vígjátéki pillanatai pontosan úgy készültek el, ahogyan azt tervezték, más jelenetei azonban zavaróan kegyetlenek és elavultnak tűnhetnek az elhízásról szóló történet közvetlen adaptációja miatt.

A mai ideológiával ellentétesen alig történt valami az írási folyamat során – látszólag szándékosan –, hogy az anyagot a mai korhoz igazítsák, amely sokkal körültekintőbb a súly, a szexualitás és a vallás megvitatása során.

 Jó vagy rossz, A bálna nem kerülheti el a közelgő vitákat.

Élete legjobb alakítását nyújthatta Brendan Fraser A bálna című filmben?

A színészek alakítása egyszerűen tökéletes A bálnában. Brendan Fraser képes arra, hogy megdobogtassa az ember szívét, miközben legyőzi a teste okozta problémákat, amelyek könnyen gyengíthetnék érzelmi képességeit is. Fraser megérdemli az összes dicséretet, kiemelkedő alakítást nyújtott a filmben.

Charlie olyan karakter, akiért megszakad a szívünk. Szenvedése közben fáradhatatlanul igyekszik megtalálni a pozitivitást az életében. Fraser sok szempontból osztozik karakterének fertőzően kedves lelkületében, és képes megtörhetetlen lelkét valódivá varázsolni, még akkor is, amikor lánya érzelmi zűrzavaraival küzd. Ha már Ellie-ről beszélünk, nem meglepő, hogy Sadie Sink mindent belead a szerepbe. A Stranger Things sztárja is bemutatja széleskörű színészi tehetségét ebben az egyedülálló moziban, annak ellenére, hogy a feladata egy tipikus ideges tini megformálása volt.

Hogyan zárul A bálna Brendan Fraser főszereplésével?

A film utolsó konfliktusa magában hordozhatná a katarzist, de ehelyett Charlienak és partnerének utolsó szívmelengető és egyszerre feszült találkozása csak tovább bonyolítja kettejük kapcsolatát. Úgy érezhetjük, hogy a film érzelmi dimenziója végre tisztábban tűnhet fel a néző előtt, amikor a lezárás lehetőségét a hirtelen bevágott stáblista zavarja meg. Így a nézőre hagyja a konklúziót és a tanulságok levonását. A szemlélő számára annyira gyors és szinte feldolgozhatatlan a befejező jelenet, hogy azonnal észreveszi a lassabb befejezés hiányát. Lehetett volna sokkal erősebb és hatásosabb a befejezés, ha a rendező hagyja kibontakozni ezt a szálat is. Ez az utolsó megjegyzésünk egy olyan mozi kapcsán, amely bár néhány ponton egészen hatásos tudott lenni, de sokkal nagyobb magasságokba törhetne, ha nem hagyna maga után annyi kérdést.

Borítókép: Brendan Fraser, aki A bálna című film főszereplőjét alakítja (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.