Közép-európai építészeti díjjal tüntették ki Zoboki Gábort

A közép-európai országok kiemelkedő építészeinek munkáját elismerő Joze Plecnik – 2022 Közép-európai építészeti díjjal tüntették ki a Magyar Állami Operaház rekonstrukciójáért Zoboki Gábort. A cseh főváros jelképévé vált prágai vár szlovén építészéről elnevezett rangos díjat idén ötödik alkalommal ítélték oda együttműködésben a Nemzetközi Építészszövetséggel és az UNESCO-val. A díjat Milos Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke adta át szeptember 14-én a prágai várban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Joze Plecnik-díjat kiemelkedő építészeknek és építőmérnököknek ítélik oda az építészethez és a műemlékek megőrzéséhez nyújtott élethosszig tartó hozzájárulásukért. 

A rangos díj névadója Joze Plecnik szlovén építész, aki Tomas Garrigue Masaryk felkérésére elvállalta az azóta a cseh főváros jelképévé és a köztársaság szimbólumává vált prágai vár helyreállításának és kormányzati székhellyé alakításának tervezését. 

A Joze Plecnik-díjat először 2018-ban adták át a Csehszlovák Köztársaság megalakulásának századik évfordulója alkalmából. Eddig 216 építész, mérnök, természetvédő és egyéb szakember vehette át a díjat.

A mostani díjátadó különlegessége, hogy idén ünneplik Joze Plecnik születésének 150. évfordulóját, továbbá hogy 2022-ben a díjat Közép-európai építészeti díj címmel egészítették ki, 

amely így felöleli a Cseh Köztársaságon kívüli országok, különösen a visegrádi együttműködés, valamint a régió egyéb országainak – Ausztria és Szlovénia – építészeti munkáit, együttműködve Nemzetközi Építészszövetséggel (UIA) és az UNESCO-val. A díjat a Cseh Köztársaság elnöke, Milos Zeman adta át a prágai várban megrendezett ünnepségen.

Az idén márciusban Kossuth-díjjal is kitüntetett Zoboki Gábornak a Magyar Állami Operaház felújításának tervezéséért ítélték oda a Joze Plecnik – 2022 Közép-európai építészeti díjat.

Az Operaház, Magyarország egyik legfontosabb középülete 2022-ben ötéves rekonstrukciót követően született teljesen újjá. Az átfogó kutatásokra alapozott tervezői koncepció azt célozta, hogy „Ybl Miklós fejével” gondolkodva, az ő forrásaihoz visszanyúlva revitalizálják a 138 éves házat, mindeközben kiszolgálják a XXI. századi színháztechnológiai és nézői igényeket. A generáltervező ZDA – Zoboki Építésziroda sok száz szakértővel, művésszel és restaurátorral működött együtt az évtized egyik legnagyobb kihívását jelentő rekonstrukcióján.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) felterjesztésére Zoboki Gábor mellett négy további magyar építészt, Nagy Csabát, Balázs Mihályt, Gutowski Robertet és Krizsán Andrást is díjazták.

Borítókép: Zoboki Gábor a kitüntetéssel (Forrás: Pressinform)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.