időjárás -3°C Angelika 2023. január 27.
logo

Lemez és koncert egykori East-tagokkal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.02. 15:00 2022.09.03. 08:46
Lemez és koncert egykori East-tagokkal

A Sziget címmel dupla albumot készített az iLand zenekar. A legendás progrock csapat, az East egykori zenészeiből alakult formáció szeptember 6-án a MOMkult-ban mutatja be az anyagot.

– Az East 2017-ben életműkoncertet adott a Sportarénában, és utána úgy alakult, hogy nem lett folytatás. Ugyanakkor többen is 

úgy éreztük, hogy a történet nincs lezárva, sőt szerettünk volna új lemezt készíteni. Ez vezetett az iLand megalakulásához 

– idézte fel az előzményeket Pálvölgyi Géza billentyűs, zeneszerző, a zenekar zenei vezetője az MTI-nek.        
Az iLand felállása az East 1987 és 1994 közötti korszakára épül: 

Pálvölgyi Géza mellett Takáts Tamás az énekes, Dorozsmai Péter pedig a dobos. Mellettük Madarász Gábor gitározik, aki az East 2012 és 2017 közötti visszatérése idején állandó közreműködő volt az együttes koncertjein, a basszusgitáros pedig Kontor Tamás, aki az East alapítójának, Móczán Péternek az utódja.


– Péter a munkái miatt nagyon elfoglalt volt, nem volt reális, hogy vele folytassuk. Nem a személyek, hanem a zene felől közelítettük meg a dolgot, és adta magát, hogy Kontor Tamás legyen a hiányzó láncszem, ő hangmérnökként évek óta dolgozik a stúdiómban. Úgy érzem, valami különlegeset, mindenesetre számunkra nagyon fontosat sikerült együtt megalkotnunk – mondta Dorozsmai Péter.
Mint fogalmazott, 

az iLand muzsikája teljesen új alapokra épül, miközben az East örökségét is fontosnak tartja. 

A szeptember 6-i koncerten – kicsit áthangszerelve – játszanak régi számokat is, köztük a David Bowie szemét, az ’56-ot, A szerelem sivatagát vagy a Ha zászlót bont a félelem címűt.
Az iLand 2021 őszén lépett először közönség elé, és akárcsak akkor, most a MOMkultban is váltakozva fognak felcsendülni a régi és az új dalok. Utóbbiakon tavaly kezdtek dolgozni,

a zenék és a szövegek többségét Pálvölgyi Géza írta, 

mellette Madarász Gábor szerepel a zeneszerzők, az Easttel hosszú éveken át együtt dolgozott Márkus József pedig a szövegírók között.
Szintén régi ismerős 

Szurcsik József; az East képi világát meghatározó képzőművész festménye szerepel A Sziget borítóján. 

A lemezen közreműködik Jamie Winchester (vokál).
 

– Az általam elképzelt úton, ötletekkel kezdtünk dolgozni a dalokon, aztán mindenki hozzátette a maga részét. Általában filmbe illő, valamilyen hangulatot teremtő zenéket szerzek, szöveget viszont keveset írtam eddig, ezért is új kihívást jelentett ez a fajta munka.

A stúdiólemez 46 perc hosszú, szünetek nélkül, egy egységes világot fejez ki, mind az ötünk eddigi munkásságát tükrözi. Úgy nevezem, hogy léleklemez. A címadó dal, A Sziget arról szól, hogy mindenki vágyik egy még felfedezetlen helyre – mondta Pálvölgyi Géza.
A Sziget dupla CD-n jelent meg, a második korongon az iLand tavalyi koncertjének hanganyaga hallható.


A progresszív rock a nyolcvanas-kilencvenes években élte virágkorát Magyarországon, az East mellett a Solaris és az After Crying számított népszerűnek, külföldön is. 

– Rétegzenéről van szó, amely nem próbál megfelelni senkinek, hanem a saját világához találja meg a közönséget. 

Szeretnénk folytatni a korábban elkezdett utat, ahogy az egyik dalunk címe szól: De mégis élünk – tette hozzá a dobos.
Az iLand sok koncertet szeretne adni a következő hónapokban és években. Dorozsmai Péter kitért arra, hogy már új dalokon is gondolkodnak.

Borítókép: Pálvölgyi Géza (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.