Tizenöt év után újra az Operaházban a Ring-tetralógia

Richard Wagner operaciklusát másfél évtized után, 2022 novemberében négy héten át, M. Tóth Géza rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével mutatja be a Magyar Állami Operaház.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 15:30
Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra is jelölt animációs filmrendező csaknem egyéves előkészítő munka után 2015-ben kezdte egységes koncepció mentén színpadra állítani újra a teljes Ring-ciklust az Operaházban. 

Látványos vetítésekkel kísért, sci-fi motívumokat is hordozó színrevitele a modernitás társadalmi kérdései felől közelít a germán és skandináv mitológiai elemekből építkező történet felé, amelyben Wagner a rajnai sellők aranyából készült, nagy hatalommal bíró, ám elátkozott gyűrű motívuma köré rendezi a hős Siegfried megszületését, felemelkedését és a walkür Brünnhildéhez fűződő, tragikus szerelmének történetét, ami végső soron az istenek birodalma, a Valhalla pusztulásához is vezet.

 

 

A Rajna kincsét 2015, A walkürt 2016, a Siegfriedet 2017 tavaszán mutatta be az Operaház, míg Az istenek alkonya premierje az Andrássy úti dalszínház felújítása miatt csak 2022 májusában valósulhatott meg. A Nibelung gyűrűje így teljes terjedelmében 15 év után idén novemberében lesz újra színpadon két alkalommal, minden szombaton és a rá következő héten, így A Rajna kincse november 5-én és 9-én, A walkür 12-én és 16-án, a Siegfried 19-én és 23-án, míg Az istenek alkonya 26-án és 29-én. A sorozat egyben utoljára 2007 januárjában szerepelt az Opera műsorán, akkor Nagy Viktor rendezésében, Kovács János vezényletével.

A Bárdosi Ibolya jelmezeiben, Tihanyi Ildi és Zöldy Z Gergely díszletei közt megvalósuló, Venekei Marianna koreográfiáival és a KEDD Vizuális Műhely animációival kísért produkciókat a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) élén Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja. 

A főszerepekben szinte kizárólag a Magyar Állami Operaház Wagner-szerepekben tapasztalt, vezető szólistáival találkozhat a közönség.

 

Borítókép: A Ring-tetralógia plakátja (Fotó: Magyar Állami Operaház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.