A Blokádról is szó lesz a mai Svenkben

A Svenk mai műsorában a Blokád című film kapcsán Köbli Norbert fogatókönyvíró és Kónya Imre ügyvéd, politikus, egykori belügyminiszter beszélnek a rendszerváltozásról és a taxisblokád játékfilmes feldolgozásáról.

Magyar Nemzet
2022. 10. 22. 12:07
null
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A taxisblokád megtörtént mindannyiunkkal  – fogalmaz Köbli Norbert forgatókönyvíró a ma este 22.50-kor kezdődő Svenk műsorában a Hír TV-n. Hozzáteszi, hogy ezt a történetet eddig nem volt időnk átgondolni, s kibeszéletlenül hordoztuk magunkban. 

Kicsit most leülünk, visszanézünk, mi történt velünk mint országgal, nemzettel és társadalommal. 

Mint mondja, ebben a történésekben egyszerre van benne a rendszerváltás illúziója és az illúzió elvesztése is. Beszél a gulyáskommunizmus által kreált hamis jólétről, s arról is, hogy az Antall-kormány komoly adósságot örökölt: 

 Itt azért tizenhét éven keresztül hitelekből élt az ország. Kádár olyan hiteleket vett fel, amit eddig nem kellett visszafizetni, egy hamis jólét, gulyáskommunizmus, legvidámabb barakk lett. De most az új kormánynak vissza kell fizetnie húszmillió dollárt. Innen indul a rendszerváltás.

 

 

A műsorban nyilatkozik Kónya Imre ügyvéd, politikus, egykori belügyminiszter is, aki szerint a rendszerváltozás a magyar történelem egyik fontos és örvendetes eseménye. De kiemeli, hogy mindenek ellenére az emberek agyában sokszor ez korántsem így jelenik meg, hiszen ez a rendszerváltozás rengeteg rosszat hozott az embereknek: 

 

Nem hozott sem jólétet, amiben reménykedtek, sem igazságot, amiben az emberek szintén reménykedtek. Hozott viszont békét, hozott viszont reményt a jövőre nézve és esélyt arra, hogy a demokratikus Magyarország előbb-utóbb meghozza talán a jólétet is

 

 – mondja. 

Kónya Imre a Svenkben hosszasan érvel amellett, hogy ezt az időszakot meg kell örökíteni, s nemcsak dokumentumfilmen, hanem játékfilmen is.

 

Szó lesz még többek között arról is, hogy ez téma rendkívül érzékeny, s a feldolgozásához igencsak kell a bátorság, hiszen ez azonnal politikának és aktuálpolitikának tűnhet. De ahogy Köbli Norbert fogalmaz, a filmnek nem az a feladata, hogy az egyik vagy éppen a másik oldalra álljon.

Borítókép: A Blokád plakátja (Forrás: Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.