időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Elhunyt Jerry Lee Lewis

Forrás: VG.HU
2022.10.28. 19:34 2022.10.29. 01:54
Elhunyt Jerry Lee Lewis

87 éves korában elhunyt a rock 'n' roll sztárja, Jerry Lee Lewis, a Great Balls of Fire! sláger előadója, aki botrányos stílusával és magánéletével is ismertté tette magát.

Meghalt Jerry Lee Lewis, akinek pörgős boogie-woogie zongorája, szabadon guruló hangja és rosszfiúi karaktere a rock & roll úttörőjévé és Elvis Presley korai riválisává tette. Lewis ügynöke megerősítette a hírt a Rolling Stone-nak. A rocksztár 87 éves volt – olvasható a VG cikkében.

A The Killer a rocklázadást testesítette meg olyan dalokkal, mint a Whole Lotta Shakin' Goin' On és a Great Balls of Fire!, de széles körű felháborodást váltott ki, amiért 1957-ben feleségül vette 13 éves unokatestvérét – írja a halálhírről beszámoló rollingstone.com. Lewis a Mississippi állambeli Desoto megyében lévő otthonában élt hetedik feleségével, Judith Coghlannal.

A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta – írta a zenészről a Fidelio.

Lewis ügynöke, Zach Farnum közleményében így nyilatkozott: 

Kezdetben ott volt Elvisszel, Johnny Cash-sel, Chuck Berryvel, Little Richarddal, Carl Perkinsszel, Fats Dominóval, Buddy Hollyval és a többiekkel, és nézte, ahogy egymás után elhalványulnak, addig, amíg végül egyedül ő maradt, hogy tanúskodjon és énekeljen a rock'n'roll születéséről.

Lewis két 1957-es kislemeze, a Whole Lotta Shakin' Goin' On és a Great Balls of Fire! a rock legkorábbi és legősibb slágerei közé tartozott. „A rock & rollt még azelőtt alkottam meg, hogy valaha is a rock & rollra gondoltak volna” – mondta Lewis a Rolling Stone-nak 2014-ben.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Jerry Lee Lewis (Forrás: FLICKR)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.