Improvizációs est Cziffra György születésnapi koncertjén

Kossuth-díjas művészek, Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs esttel tisztelegnek Cziffra György zongoraművész emléke előtt november 5-én a Zeneakadémián.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 01. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy előadó a dzsessz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg közös fellépésén, amely Cziffra György születésének 101. évfordulóján lesz. A cél az, hogy az est a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen. A koncert betekintést enged a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Az előadók, akik először fognak együtt színpadra állni, a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni.

A világzenei expó, a Womex életműdíjával kitüntetett Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét, a fúvós hangszereket megszólaltató Dresch Mihály életművével újraértelmezi a dzsessz és a népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla a dzsessz és a klasszikus improvizációk magasiskolájába vezeti be a hallgatóságot, Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött.

Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek november 5-én. Idén a Zeneakadémia nagytermében külön-külön is bemutatkozik a négy zenei világ, majd a műfajok fúziójával egyszeri és megismételhetetlen produkció jön létre a Kossuth-díjas művészek tolmácsolásában.

A világhírű zongoraművész, Cziffra György 100. születésnapját a magyar kormány hivatalos emlékévvé nyilvánította, tavaly az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Borítókép: Cziffra György (Forrás: a művész hagyatéka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.