Tudományos fotóművészet

A BMW Residency 2021 nyertesének, Almudena Romerónak első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben október 19. és november 26. között tekinthető meg.

Magyar Nemzet
2022. 10. 29. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Studies on my grandma’s garden című sorozat Almudena Romero több éves kutatásának eredménye a levelekben és a virágokban természetesen előforduló fotográfiai folyamatokról, mint a fényfehérítés és a fotoszintézis. Almudena nagymamája kertjét felderítő- és alkotói központként használta azért, hogy harminc különböző növényt és virágot azonosítson be a kertben, annak érdekében, hogy fotóművészeti műtárgyakat hozzon létre, valamint 

tudományos, művészi, filozófiai és bensőséges reflexiót alakítson ki a fényképezésről, 

az örökségről és a fenntarthatóságról. Ezek a biogyantában megkövesedett növényfotók a törékenység és az eltűnés esztétikájára utalnak, amely feltárja Almudena nagymamájának immateriális hagyatékát, valamint a fotóművészet önkifejezését. 

A műalkotások a termelésre és az örökségre vonatkozó kérdéseket feszegetik, amelyek központi szerepet játszanak a jelenlegi környezeti válságban, valamint a művészeti iparban.

A Studies on my grandma’s garden című sorozat nyomatai a napfénynek a növényi levél klorofillpigmentjeire gyakorolt fehérítő hatása révén készülnek. A pigmentek különböző mértékben fehérednek, így zöld színű, monokróm fotónyomat születik. A folyamat nem igényel további kémiai eljárást vagy színezést. Ezek 

a levélnyomatok Almudena kézmozdulatait ábrázolják a műalkotások készítése közben.

Minden egyes levél egyedi kémiája miatt más-más tónusú és kontrasztú nyomatot ad, így a levélre exponált kép néha jobban láthatóvá, máskor pedig észrevehetetlenebbé válik. Ezzel párhuzamot von a gyakran láthatatlan női munkával is, amelyet a nők a háztartásokban és a kertekben végeznek.

 

Almudena Romero (Madrid, 1986) brit’spanyol képzőművész, aki jelenleg Londonban és Valenciában él. Művészetében fotográfiai eljárások segítségével reflektál az identitás, a reprezentáció és az ideológia kérdéseire. Romero munkái arra összpontosítanak, hogy az észlelés hogyan befolyásolja a létezést, és hogyan járul hozzá a fényképezés az észlelés rendszerezéséhez. Romerót 2021-ben jelölték a Prix Pictet díjra. MA (University of the Arts London) fokozatot szerzett fotóművészetből, majd posztgraduális bizonyítványt művészeti, tervezési és kommunikációs akadémiai gyakorlatból.

Borítókép: Almudena Romero: Ficus Hands, 2022 (Forrás: TOBE Gallery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.