Átadták a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

A szombat esti díjátadójával ért véget a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat, melyet idén a Premier Kultcaféban rendezett meg a magyar jezsuiták Párbeszéd Háza – Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia Faludi Film és Média részlege. A november 16–19. között megtartott fesztiválra a világ 64 országából összesen 662 rövidfilm és csaknem nyolcvan fotó érkezett. Több mint 25 órányi anyagból választotta ki a zsűri a nyerteseket.

Magyar Nemzet
2022. 11. 20. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova „A” című filmje nyert. A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával. Két ember nagyon messziről közelít egymás felé, hogy megtalálják egymásban a legmélyebb fájdalmukat és a megújulás lehetőségeit.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, A celebration című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. A film témája hétköznapi: egy idős asszony és a gondozónője, akik a hétköznapok ünnepeként tudják megélni egymásrautaltságukat. A film két síkon szólítja meg a nézőt: a napi történések és a belső világok képi nyelvén.

Az animációs-kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin Incipience című alkotása győzött. Ahogy a cím is jelzi – keletkezés –, ez a valóság kezdetének képi apoteózisa, minden kép a vízből, a vízben, a vízen keresztül hozza közel kiváló operatőri munkával a világ keletkezésének ősképeit.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh Youth című alkotása nyerte. Elemi erővel ható kép, ahol a fiatal kamaszok energiája ütközik meg a víz őserejével. Ugrálás, röpülés, elrugaszkodás, szemlélődés a mű.

A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában című alkotása lett. Érzékeny fotók egy kemény helyzetben – egy koncert képei a 2015-ös migránskrízis egyik pályaudvari gócpontjában. A menekülés tanácstalanságában a hangok adhatnak biztonságot.

A szemle filmjei és fotói jövő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a Faludifilmfestival.hu honlapon.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában.

A díjkiosztó utáni beszédében Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató a 25 év örömeit helyezte a középpontba, különösen is azt, hogy a magyar jezsuita rendtartomány folyamatos figyelemmel és felajánlásaival van jelen a magyar vizuális kultúra, a filmművészet hazai és nemzetközi tereiben.

A szemle már évtizedes hagyománya, hogy az utolsóként megszólaló jezsuita, aki idén Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetője kihirdeti a következő szemle témáját, ami jövőre a „Testvér” (Brother) lesz. 

Beszéde végén hozzátette: úgy, ahogy az idén is, jövőre is minden jószándékú filmkészítő jelentkezésére szeretettel számítanak.

Borítókép: A díjátadó (Forrás: Párbeszéd Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.