Díjeső az opera fellegvárában

Új Örökös Tagjai köszöntésével és saját alapítású díjainak átadásával emlékezett meg, a jubileum előtt néhány nappal a magyar opera napjáról és a balett világnapjáról a Magyar Állami Operaház.

2022. 11. 02. 18:30
Opera Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Operaház 2013 óta ünnepli a nemzeti romantikus opera megteremtője, Erkel Ferenc születésnapjának (november 7.) évfordulóján a magyar opera napját, 2015 óta pedig ehhez a naphoz kapcsolódva jelenti be új Örökös Tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen vehettek át az intézmény művészei és munkatársai.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója az eseményen hangsúlyozta, hogy minden új év egy új kihívás, és üdvözölte az új Örökös Tagokat. 

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Operaház mint a magyar kultúra egyik zászlóshajója három pilléren alapul: a szépség és a funkcionalitás mellett a közösség erejében rejlik e kulturális intézmény ereje.

A balett világnapján elsőként Szőnyi Nóra Liszt-díjas balettművész, érdemes művész vehette át a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja címet igazoló oklevelet. Ezt követően szintén a legrangosabb elismerésében részesült Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész.

A magánénekesek közül a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat Szemere Zita és Palerdi András, az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Perencz Béla vehette át az ünnepségen. Závodszky Zoltán-díjban Szántó Andrea és Rácz István részesült, mely díjat a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek kaphatják meg.

Az énekkari, zenekari tagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad énekkari művésze László Tünde szoprán és Kovács Gyula tenor, zenekari művésze Rácz Ottó oboaművész, kartáncosa Takamori Miyu és Cottonaro Geatano grand sujet-k lettek.

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Pergel Dániel, a világítási és vizuális tár vezetője, valamint Bertók László főgondnok vehette át, „Az előadásokért” emlékérmet Tóth Erika játékmester és Schaul Imre díszítő, zsinórmester kapta meg. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Csiki Gábor énekkari karigazgató és Kákay István művelődésszervezési és képzési osztályvezető kapta meg. Jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötték azokat a művészeket és munkatársakat, akik huszonöt éve dolgoznak az intézménynél.

Idén második alkalommal adta át a Magyar Állami Operaház az általa alapított Opera Corpus sajtódíjat, melyet idén Kondor Kata, a Fidelio komolyzenei és operai rovatvezetője vehetett át.

Ahogy Szinetár Miklós videóüzenetben fogalmazott, az, hogy idén Kodály Zoltánnak Posztumusz Örökös Tag-oklevelet adományoz az intézmény, rendkívüli gesztusértékkel bír, és jelzi, hogy a mester útján akar továbbhaladni az operajátszás hazai fellegvára.

 A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző és kiváló művész nevében özvegye, Kodály Zoltánné (egy későbbi időpontban), Horváth Bálint operaénekes érdemes művész nevében özvegye, Mészöly Katalin vette át.

Az esemény helyszínéül az Andrássy úti dalszínház Medgyaszay Istvánról elnevezett, új multifunkcionális rendezvénytere szolgált, amit ebből az alkalomból avattak fel. A helyiség névadója egyébként az épület 1912-es átalakítását vezető, ekkor még pályája elején járó fiatal építész, a később a vasbeton magyar atyjaként is ismertté vált Medgyaszay István.

Borítókép: Ókovács Szilveszter és Szőnyi Nóra (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.