Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

A magyar nyelvű színjátszást ünneplik Kolozsváron

Színháztörténeti sétával, múltidéző színháztörténeti beszélgetéssel ünnepelték szombaton Kolozsváron a városban 230 éve indult és azóta folyamatos magyar nyelvű színjátszást.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 17. 18:24
Kolozsvár, 2022. március 15. A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország Kolozsvári Fõkonzulátusa által szervezett ünnepi hangversenye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, a Kolozsvári Magyar Operában 2022. március 15-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a Kolozsvári Állami Magyar Színház az eseményt meghirdető közleményében idézte: a Nemzeti Játszó Társaság 1792. december 17-én A titkos ellenkezés vagy Köleséri című darab bemutatásával kezdte el kolozsvári előadásait, és ezzel elindult a folyamatos magyar színházi élet Kolozsváron. Ezt megelőzően, 1792 októberében a Fejér János által vezetett nemes színjátszó ifjak kérelmet nyújtottak be a királyi főkormányszékhez és az országgyűléshez azért, hogy magyar nyelven írt darabokat adhassanak elő Kolozsváron és bárhol Erdélyben.

Darvay Nagy Adrienne színháztörténész, színházkutató a délutáni beszélgetés után az MTI-nek felidézte: a Pest-Budai Hivatásos Színtársulat ugyan két évvel a kolozsvári előtt tartotta az első előadását, de a játékengedélyekért folytatott küzdelemben ez a társulat felbomlott, aztán 1792-ben újraalakult, de négy év múlva megint megszűnt.

A színháztörténész felidézte, Erdélyben előbb a Bethlen Gábor által alapított Nagyenyedi Református Kollégium fiataljai kértek engedélyt arra, hogy anyanyelvű darabokat mutathassanak be és játszhassanak. Aztán Kolozsváron kötöttek szerződést a társulatuk tagjaival, és ezzel létrejött a Nemzeti Játszó Társaság, amelynek hamarosan Kócsi Patkó János lett a művészeti igazgatója. Úgy vélte: Kolozsváron annyiban volt más a helyzet, mint Pest-Budán, hogy itt az 1792-es alakulástól támogató közegre talált a színház.

A közönség, a nemesség és a polgárság is az intézmény mellé állt, és ez a folytonosságot biztosította számára.

Darvay Nagy Adrienn elmondta: készülő könyvében arról ír, hogy a magyarságnak mindig két nemzeti színháza volt. A budapesti és a kolozsvári.

A kolozsvári magyar színjátszás 230 éves évfordulóján délelőtt színháztörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők Salat-Zakariás Erzsébet vezetésével, amely érintette a kolozsvári magyar színjátszás fontos helyszíneit és a Házsongárdi temetőt, ahol sok kiemelkedő alkotó nyugszik.

A délutáni színháztörténeti beszélgetésen Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója kérdezte Darvay Nagy Adrienn színháztörténészt.

Az évforduló estéjén Tamási Áron Ősvigasztalás című darabja szerepel a színház műsorán. A még alig ismert Tamási Áron a darabot név nélkül küldte el 1924-ben az akkor Janovics Jenő által vezetett Kolozsvári Magyar Színház drámapályázatára.

Borítókép: A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett ünnepi hangversenye az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, a Kolozsvári Magyar Operában 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.