Fergeteges forgatag

A Hagyományok Háza háromnapos rendezvénnyel készül a karácsonyra. A december 9–11. közötti rendezvénysorozaton meghitt koncertek, családi programok, gasztronómiai előadás-kóstoló várják a betérőket.

Magyar Nemzet
2022. 12. 08. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepváró vásárban egyedi, kézzel készült remekműveket, szebbnél szebb ékszereket, játékokat, a háztartásban használt praktikus eszközöket, textileket, dísztárgyakat, öltözetdarabokat és kiegészítőket vásárolhat a látogató. A vásárfiával nemcsak szeretteiket örvendeztethetik meg, hanem segíthetik az alkotókat, hogy a jövőben is megmaradhassanak mesterségüknél.

Az adventi készülődés és a karácsony a gyerekek számára is igazi izgalmat jelent. Ahhoz, hogy a gyerekekkel mindenki átélhesse Jézus születésének misztériumát, idén a Hagyományok Háza rajzpályázatán a karácsony legősibb jelképének, a betlehemi jászolnak a megjelenítésére hívták a kicsiket és a nagyokat. A legszebb alkotások készítőit három kategóriában díjazzák, a legkiválóbb munkákat pedig a Maácz László galériában állítják ki péntek délután. Este a Székelyföldi Énekiskola hangversenye jelent igazi különlegességet.

Szombaton többek között a Csiki család munkájába pillanthatnak be az érdeklődők: tevékenységük alappilléreit a hagyomány és a természetesség képezi. Foglalkozásaik tematikáját általában a régi falusi élet szokásaihoz, az év ünnepköreihez kapcsolódóan alakítják ki, hagyományos technikákkal és eszközökkel, természetes vagy újrahasznosított anyagokkal szeretnek dolgozni. A télhez közeledve beköszönt lassan az adventi időszak, ilyenkor a csuhébabából angyalka, csillag, karácsonyfadísz lesz, itt színre lép a gyékény és a gyapjú is, melyekből szintén sok-sok csoda készülhet. E napon az ügyes kezűek stilizált, feldíszíthető fenyőfa és csillag asztaldíszt készíthetnek fűzvesszőből.

Az Ételek kisböjtben című előadás is felkeltheti a magyar ételek kedvelőinek érdeklődését. „A magyar konyha nagy receptjei megkerülhetetlenek, de ezek mellett megannyi étel vár felfedezésre, például a paprika előtti időkből – vallja az előadó, Novotny Antal. – A mi célunk, hogy kitörjünk a tschikosch-gulasch sztereotípiából, és bemutassuk a magyar konyha valódi mélységeit, felelevenítve az elfeledett recepteket és ételkészítési eljárásokat is.”

Vasárnap a Nézd kézzel, lásd szívvel kiállítás Múzeumpedagógiai Különdíjban részesült foglalkozására a Maácz László galériában fogadják a gyerekeket szüleikkel, nagyszüleikkel. A kiállítás négy témakört: a mézeskalács készítést, a fazekasságot, a nemezelést és a pásztorélethez kapcsolódó népművészetet és néptáncot mutatja be. A foglalkozások ezen tematikák mentén a korosztályi sajátosságokhoz igazodnak.

Különleges programot ajánl a Fabók Mancsi Bábszínház. A teátrum ezer szállal kötődik a néphagyományhoz: leggyakrabban népmesékből meríti előadásai anyagát, de balladákat és bábtáncoltató betlehemest is feldolgozott már. Ezúttal ősi, kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játékukat bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval ajánlják a kedves nagyérdemű figyelmébe. 

További információk a honlapon

Borítókép: A rendezvény (Fotó: Hagyományok Háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.