Nemzetközi balettbuli lesz Veszprémben

Különleges eseményre készül a királynők városa. A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként jövő nyáron először rendezik meg a fiatal balett-táncosok nemzetközi versenyét. A tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés céljából létrehozott rendezvényt a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány szervezi meg, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával.

2022. 12. 22. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Operaházban tegnap tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, hogy 2023 nyarán várható az év egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseménye, a Hungarian Ballet Grand Prix. A gyermek- és ifjúsági korosztálynak kiírt verseny rendkívüli mértékben járul hozzá a táncosok fejlődéséhez, hiszen a megméretés lehetősége megsokszorozza a gyerekek lelkesedését. 

Egy-egy ilyen rendezvény azonban nemcsak a tehetséggondozást szolgálja, de jelentős mértékben támogatja a balettoktatás és általában a balettművészet népszerűbbé válását.

Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy az opera szervesen összekapcsolódik a balettművészettel is (Fotó: HBGP)

 

A tervek szerint a versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik majd össze tudásukat. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a tervekkel kapcsolatban arra hívta föl a figyelmet, hogy éppen a napokban ünnepeljük a magyar operajátszás születésének kétszázadik évfordulóját, s a jubileum kiváló alkalom arra, hogy a társművészet új nemzetközi versenyét meghirdessék, hiszen a balett a kezdetektől összefonódik az operaművészettel.

A jövőben szeretnénk még nagyobb figyelmet szentelni leendő balett-táncosaink és kórus­énekeseink képzésének, ezért nagyon fontosnak tartom a most induló Hungarian Ballet Grand Prix támogatását

 – fogalmazott a főigazgató.

Egy nemzetközi balettverseny létrehozása több mint tízéves álmom. Hálás vagyok azért, hogy most végre lehetőségünk nyílik az első Hungarian Ballet Grand Prix megrendezésére. Egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van

 – mondta a sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója. 


Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa vezérigazgatója mindezt azzal egészítette ki, hogy Veszprémben nagy hagyománya van a mozgásművészeteknek és a táncnak. – Jövőre már a 24. alkalommal rendezzük meg A tánc fesztiválját, és szellemiségében ehhez a nagyszerű fesztiválhoz csatlakozik majd a Hungarian Ballet Grand Prix.

A kezdeményezés lehetőséget ad arra is, hogy Veszprém új funkciót adjon egy évek óta üresen álló csodálatos műemlék épületnek, s a fantasztikus terek újraálmodásával elkészülhessen a mozgásművészeteknek, így a nemzetközi balettversenynek otthont adó ActiCity is.

 

Borítókép: Balettnövendékek (Fotó: HBGP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.