időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo
A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját egyhangú szavazással újabb kétéves mandátummal bízták meg

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnökének

Magyar Nemzet
2022.12.06. 14:59 2022.12.06. 15:07
Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnökének

December 4-én Krakkóban, a Stary Teatrban tartották az Európai Színházi Unió idei második közgyűlését, ahol tisztújításra is sor került. A szervezet tagszínházai elnököt és vezetőtanácsot választottak. Tompa Gábor egyhangúlag kapott bizalmat újabb két évre.

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Az Európai Színházi Unió jelenleg 26 tagot tömörít, nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházakat Európa-szerte és azon túl.

Az UTE új vezetőtanácsának tagja lett Nuno Cardoso (Sao Joao Nemzeti Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Tamara Vuckovic Manojlovic (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád, Szerbia), Waldemar Razniak (Stary Teatr, Krakkó, Lengyelország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália), Antal Csaba (Budapest, Magyarország).

Tompa Gábor elnöki programja szerint folytatni szeretné a korábbi mandátumaiban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az unió fesztiváljának rendszeressé tételét, az Európai Színházi Unió bővítését új, kiemelkedő művészi kvalitású színházakkal.

Borítókép: Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója (Fotó: Biró István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.