Kolozsvárra érkezik a „Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100” előadás

Holnap Kolozsváron vendégeskedik a nagy sikerű Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100 előadás, amely a Kossuth- és Baumgarten-díjas költő, esszéista, műfordító élete és munkássága előtt tiszteleg. A produkció este 7 órától lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

Magyar Nemzet
2023. 01. 13. 19:30
null
Fotó: VERES NANDOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a 20. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum az ő születésének századik évfordulója tiszteletére centenáriumi évet hirdetett, és számos eseménnyel, ennek a kiemelt évnek a keretében valósult meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás, melynek rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, akit jól ismer a kolozsvári közönség a Hamlet előadásból, illetve a produkció zeneszerzője, Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekes, a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora és szerkesztője, Juhász Anna irodalmár.

 

A Nem akarok egy meghitt, zenére fogalmazott életmű négy hangra komponálva, ahol nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik meg, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez, míg dalként kedvenc Nemes Nagy Ágnes-verseink csendülnek fel.

 

Úgy érezzük, tétje van ennek az előadásnak, annak, hogy megérezzük a szárnysuhogást a költészetben, ahogy a 100 éve született költő fogalmazott. Nemes Nagy Ágnes azt is mondta, vallotta, hogy egész életében, sőt költői tapasztalatában mindig az lepte meg legjobban, hogy milyen közel van egymáshoz a kicsi és a nagy, a mindennapi és a szédítően magas. Ez minket is elindított egy alkotói úton, ennek tükrében olvastuk az életművet, ismertük meg a családot, harcot, békét és háborút. Ami létrejött, egy négy hangon megszólaló, tiszta és emelkedett életmű. Sokszor megrendítő, sokszor hétköznapi. Mint maga a vers.

– fogalmazott Juhász Anna, a Nemes Nagy Ágnes-centenárium egyik főszervezője.

A Nem akarok című produkció zenére fogalmazott életmű (Fotó: Juhász Anna Irodalmi Szalon/Facebook)

A Nem akarok előadás őszi premierje óta bemutatkozott Rómában, Brüsszelben, Budapesten és Magyarországon több helyszínen, és elsők közt érkezett határon túlra, december 12-én Csíkszeredában és december 13-án Székelyudvarhelyen láthatta a közel ezerfős közönség.

 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermébe pár nap alatt elfogytak a jegyek, így telt ház várja az előadókat.

 

 

Borítókép: Pillanatkép a Nem akarok című előadásból (Fotó: Juhász Anna Irodalmi Szalon/Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.