időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Magyar animációs film is indul a legrangosabb díjakért a berlini filmfesztiválon + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.18. 16:57 2023.01.18. 17:05
Magyar animációs film is indul a legrangosabb díjakért a berlini filmfesztiválon + videó

A 73. Berlini nemzetközi filmfesztiválon debütál Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmje. A MOME animáció szakán a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotást a Generation 14+ programjában vetítik. A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléje idén február 16. és 26. között fog zajlani.

A rövidfilm azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A történet szerint a barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú és egy, a szemközti oldalon ülő lány tekintete az ablak tükröződésében találkozik. A fiú csak gondolatban, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne. A kisfilm a magyar főváros hangulatát tükrözi, megjelenítve a budapesti panorámát – írják a közleményben.

A cél az volt, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből  – nyilatkozta Erhardt Domonkost diplomamunkájáról. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet.” 

 

Szereplésünk a Berlinalén nemcsak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker

 

– fogalmazott a film alkotója.

„A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően évről évre nagy sikerrel szerepelnek magyar diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban” – mondta Fülöp József rektor és animációs filmrendező.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Szintén a berlini nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinale Classics válogatásában mutatják be Fehér György 1989-ben készült, frissen restaurált Szürkület című filmjét. A Haumann Péter főszereplésével készült alkotás Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének motívumain alapszik.

Korábban már nyert díjat MOME animációs alkotás a Berlinalén: 2019-ben Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje kiérdemelte a Teddy Awardot.

Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME animról kikerült Vulkánsziget című kilencperces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

A MOME animáció szakon 2023 őszétől angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező-képzés mellett a videójáték (Game Design) és az immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

Borítókép: Pillanatkép a Szemem sarka előzeteséből (Forrás: YouTube/Nemzeti Filmintézet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.