Pop, rock s minden más

Fergeteges születésnapi koncertet tartott Dolhai Attila zenésztársaival a budapesti Muzikum klubban. A csütörtök este nagy részét legutóbbi albumának, a Genezis fülbemászó dallamai uralták. Friss, lendületes rock’n’roll parti volt, ám a népszerű színész és énekes-dalszerző nem feledkezett meg a közönségkedvenc musicalbetétekről sem.

Munkatársunktól
2023. 01. 16. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan este nyolc óra, s kis túlzással már az ajtó előtt toporogtak a Dolhai Attila-rajongók. Hosszú sor vezetett a Muzikum klub termébe; e várakozást csak a Dolhai Attila-rajongók kérése törte meg: ugyanis hatalmas, fényképes plakáttal készültek Dolhai Attilának a születésnapja alkalmából, szerették volna, ha minden jelenlevő aláírná. Tökéletes ajándék – bizonyára Dolhai Attila is ezt gondolta. A sor elfogyott, s kezdetét vette a nem mindennapi pop-rock zenei utazás. 

A Genezis-album ugyanis igazi csemege: a lágy és a kemény, igazi rocknóták is helyet kaptak rajta. A lemezt egyébként Dolhai Attila közelmúltbeli színházi munkái ihlették. Szövegei nem a divattá vált, háromperces és üres slágereket kopírozzák, hanem szabadságvággyal és szerelemmel átitatott strófák hangoznak el egymás után.

Szenvedélyes dalokhoz hasonlóan erős színpadi előadásmód dukál, amit végig – erőlködés nélkül – jól hozott az énekes. Nem meglepő, hiszen a színpad az otthona: ösztönös, izzadság- és görcsmentes művész, aki éppoly hiteles egy rockkoncerten, mint egy musical férfi hőseként. Nem okozott csalódást a hangja sem. Lélekkel, de ahogy szoktuk mondani, CD-minőségben énekelt. Slágergyanús dalokat is tartalmaz a Genezis: a Veled miért volt jó? és A színpad a szeretőm című számok mindenképpen efféle karrier várományosai.

Ám Dolhai Attila nem feledkezett meg a színházról sem, ami nemcsak abban volt tetten érhető, hogy a lemez zene- és szöveganyagát színházi munkái ihlették. 

Az est folyamán elérkezett ugyanis az a bizonyos tetőpont is, amit kétségkívül a Rómeó és Júlia című, Gérard Presgurvic-féle musical Lehetsz király című dal rockosított változata hozott meg. Dübörgött a ház; amit az István, a király rockoperából jól ismert Koppány dala csak fokozott.

Dolhai Attila és a zenekar egy dramaturgiailag jól komponált koncertet adtak a Muzikumban. Váltották egymást a régebbi Dolhai-slágerek és az új album dalai, de felcsendültek ismert zenés színházi slágerek is. Ízelítőt kaphattunk a karcosabb Dolhai Attilából, aki a színházi manírok és reflektor nélkül is határozottan uralja a teret és az időt.

Borítókép: Magával ragadó koncertet adott az énekes (Fotó: Artandlens.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.