időjárás 21°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo
Tizenkilenc település színjátszócsoportja mutatta be előadását

Véget ért a Pajtaszínházi szemle

Magyar Nemzet
2023.01.28. 20:00
Véget ért a Pajtaszínházi szemle

Idén nyolcadik alkalommal tartották meg a Pajtaszínházi szemlét, melynek most is a Nemzeti Színház adott otthont január 21-én és 28-án. A szemle alkalmával a tizenkilenc vármegye tizenkilenc településének színjátszócsoportja mutathatta be az elmúlt hónapok során megvalósított előadását. A programban a komédiától kezdve a dokumentumszínházi darabon, bűnmegelőzési vígjátékon, mesén át a szociodrámáig a legkülönfélébb színpadi műfajok szerepeltek.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló, a Nemzeti Színház által támogatott program záróeseménye a Pajtaszínházi szemle, melyet minden évben a magyar kultúra napja előtt is tisztelegve, a jeles dátum környéki hétvégéken rendeznek meg.

A program célja a régen igen jelentős magyar falusi színjátszóhagyományok újraélesztése. A projektbe minden évben Magyarország tizenkilenc vármegyéjének egy-egy települését vonják be. 

Az így született pajtaszínházi közösségek kapnak bemutatkozási lehetőséget a Nemzeti Színház stúdiószínpadain a szemle során. A produkciók megvalósulását a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotófolyamat minden állomását a tervezéstől a próbafolyamatokon át egészen a megvalósulásig.

A VIII. Pajtaszínházi Szemlén bemutatkozott települések: Bakonszeg (Hajdú-Bihar megye), Dunavarsány (Pest megye), Eger – Felsőváros (Heves megye), Jakabszállás (Bács-Kiskun megye), Kővágóörs (Veszprém megye), Mihálygerge (Nógrád megye), Nagydobsza (Baranya megye), Nemesbikk (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Nyírbogát (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Rajka (Győr-Moson-Sopron megye), Ruzsa (Csongrád-Csanád megye), Ságvár (Somogy megye), Sárkeresztúr (Fejér megye), Sorkikápolna (Vas megye), Szeghalom (Békés megye), Tatabánya – Felsőgalla (Komárom-Esztergom megye), Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Újireg (Tolna megye), Vasboldogasszony (Zala megye). 

A legkisebb település a 229 fős Sorkikápolna, a legnagyobb pedig a 17 300 fős Eger-Felsőváros (Felsővárosi lakótelep) volt.

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 21-én Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója; Mező Gábor, Sorkikápolna polgármestere és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be.

Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatóhelyettese; Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitotta meg a szemlét.

A projekt kezdete óta összesen 138 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újra szerveződtek a helyi színjátszókörök. 

Az alkotóközösségek rendszeres együttléteinek közösségfejlesztő hatása is megmutatkozott, melynek köszönhetően új közösségi aktivitások indultak el.

Borítókép: Előadás egy korábbi Pajtaszínházi szemlén (Forrás: Nemzeti Színház)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.