Veszprém mesevilággá változik

Európa-szerte minden szem Veszprémre és a Bakony–Balaton régió­ra szegeződik január 21-én, hiszen a város a régióval közösen e naptól viseli az Európa kulturális fővárosa címet. Ezen a hétvégén 13 helyszínen ötven kulturális esemény várja az ide látogatókat, köztük a grandiózus megnyitó show. Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődik a kulturális évad, amelyre Veszprém és a régió csatlakozott 116 települése több éve készül. Az esemény részletei­ről sajtótájékoztatón számoltak be, amelyen bemutatták, milyen rendhagyó eseményekkel készül Veszprém a megnyitó napjára és hétvégéjére.

2023. 01. 10. 6:20
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Can Togay János, a program művészeti és kreatív-főtanácsadója. Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az Euró­pa kulturális fővárosa program célja, hogy felhívja a figyelmet az európai kulturális örökség és a kulturális közösség közös pontjai­ra, bizonyítva azt a tézist, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mint ami elválasztja. Kiemelte, hogy a program lehetőséget ad Veszprémnek és a Bakony–Balaton régiónak arra, hogy megjelenjen jól ismert és méltán népszerű turisztikai célpontok közt, mert a térség a táj szépségét és a programok minőségét tekintve is felveszi a versenyt velük.

A hivatalos megnyitóhoz kapcsolódó programok már napokkal a grandiózus felvezető esemény előtt elkezdődnek, ezért érdemes korábban megérkezni a régióba. Az évad látványos ünneppel kezdődik Veszprémben január 21-én, a hétvégén 13 helyszínen ötven ingyenes program várja a városba érkezőket.

– Az Európa kulturális fővárosa programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg – mondta bevezetőjében Lékai-Kiss Ramóna, a sajtótájékoztató moderátora.

Olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Arra a gazdag örökségre, amelyek évszázadokon, sőt évezredeken ívelnek át és amelyek minden magyar ember számára büszkeséget jelenthetnek. Az első ajtó kilincsét január 21-én közösen fogjuk majd meg, amikor az ünnepélyes megnyitó alkalmával hivatalosan is megkezdjük a 365 napos és reményeink szerint még azon is túlmutató kulturális évadot

– sorolta.

Mint kiderült, a Veszprém és a Bakony–Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal indítja a programévet.

Január 21-én, a program­év hivatalos megnyitónapján grandiózus produkciók várják a látogatókat. A megnyitó helyszínei a veszprémi belváros egymást érő terei, utcái: a veszprémi vár Szentháromság tere, az Óváros tér, a Szabadság tér, a Brusznyai út, a Kossuth utca és a Szent Imre tér közvetlen környezetében helyezkednek el.

Délelőtt 10 órától egészen vasárnap hajnalig Veszprém belvárosában változatos, minden korosztályt megszólító produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesznek gasztronómiai élmények és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek.
 

A zárt körű hivatalos megnyitó 17 órakor kezdődik, amelyet élő egyenes adásban a Duna TV közvetít majd. 20 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban kezdődik a grandiózus megnyitóünnepség, a Ragyogj! – A show, amelynek idejére Veszprém mesevilággá változik.

Fényfestés és mapping, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa kulturális fővárosa program víziója. Az este felejthetetlen vizuális élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt olyan közreműködők segítségével, mint Bozsik Yvette és társulata, a fénymunkáikról híres Kiégő Izzók csapata vagy ifj. Zsu­ráfszky Zoltán tánckoreográfus. A megnyitóünnepen a három veszprémi helyszín bármelyikét lehet választani, az élmény nem marad el, a vetítések pedig elhozzák a többi helyszín eseményeit is.


A további programok a https://veszprembalaton2023.hu/oldal/megnyito oldalon olvashatók.

Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.