Itt a díjazottak listája, kiderült, kiknek jutott Oscar a 95. gálán + képgaléria és videó

Jamie Lee Curtist életében először jelölték, azonnal meg is nyerte a szobrocskát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 13. 4:39
95th Annual Academy Awards - Show
US actress Jamie Lee Curtis accepts the Oscar for Best Actress in a Supporting Role for "Everything Everywhere All at Once" onstage during the 95th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre in Hollywood, California on March 12, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 95. Oscar-gála a Dolby Theatre (Dolby Színház) színpadára ejtőernyővel érkező Jimmy Kimmel műsorvezető bevezetőjével kezdődött, de térjünk is a lényegre. 

A Minden, mindenhol, mindenkor két színésze, 

Jamie Lee Curtis és Ke Huy Quan

kapta a legjobb mellékszereplőknek járó elismerést a 95. Oscar-díjátadó gálán vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban. 

95th Annual Academy Awards - Press Room
Fotó: Getty Images via AFP

A Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendezésében készült, párhuzamos dimenziókban játszódó sci-fi az idei filmes díjszezon nagy favoritja volt, az amerikai filmakadémia 11 Oscarra jelölte. A legjobb férfi mellékszereplő Oscarját elnyerő, Vietnamban született, kínai–amerikai Ke Huy Quan a nyolcvanas évek óta először kapott fontos filmes szerepet, és játékáért idén már megkapta a hollywoodi színészcéh (SAG) díját is. A legjobb női mellékszereplő kategória díjazottjának, 

Jamie Lee Curtisnek is ez volt az első Oscar-jelölése.

A legjobb animációs film Oscarját a mexikói filmrendező, Guillermo del Toro Pinocchio (Pinokkió) című alkotása nyerte.

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny című produkció nyerte a legjobb dokumentumfilm díját vasárnap este az amerikai filmakadémia 95. Oscar-díjátadó gáláján Los Angelesben.

Daniel Roher, a film rendezője Navalnijnak és a világ összes politikai foglyának ajánlotta a díjat. Az Oscart átvevő alkotók között Julija Navalnaja férjének üzenve azt mondta, arról álmodik, hogy egy nap kiszabadul, és hazájuk, Oroszország is szabad lesz.

A legjobb kisjátékfilm Oscarját az An Irish Goodbye kapta. A film főszereplője, James Martin születésnapja alkalmából a Dolby Színház közönsége elénekelte a Happy Birthdayt.

95th Annual Academy Awards - Press Room
James Friend (Fotó: Getty Images via AFP)

Az operatőri Oscar-díjat James Friend vehette át a Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús német dráma fényképezéséért. Az Erich Maria Remarque első világháborús klasszikus regényéből készült német film elnyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját vasárnap este a 95. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben.

Edward Berger kilenc Oscarra jelölt alkotása az operatőri díj után ezzel már második Oscarját kapta meg a ceremónián.

A legjobb nemzetközi film Oscar-díjáért az Argentina, 1985, a belga Közel, a lengyel IÁ és ebben a kategóriában először egy ír nyelvű film, A csendes lány is versengett.

95th Annual Academy Awards - Press Room
Ruth E. Carter (Fotó: AFP)

A Fekete Párduc 2. jelmezeit tervező Ruth E. Carter kapta a legjobb jelmezért járó Oscar-díjat. 2019-ben a Fekete Párduc című szuperhősfilmért egyszer már elnyerte az Oscart, ő lett az első afroamerikai jelmeztervező, aki átvehette a trófeát ebben a kategóriában.

A legjobb haj és smink díját A bálna című filmnek ítélték oda.

A legjobb rövid dokumentumfilmnek járó Oscar-szobrot a The Elephant Whisperers, a rövid animáció Oscarját pedig a The Boy, the Mole, the Fox and the Horse kapta.

95th Annual Academy Awards - Show
 Sarah Polley (Fotó: AFP)

A Minden, mindenhol, mindenkor kapta meg a legjobb eredeti forgatókönyvért, a Women Talking pedig az adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat.

Az Oscar-szobrokat Daniel Kwan és Daniel Scheinert, a Minden, mindenhol, mindenkor forgatókönyvíró-rendező párosa és Sarah Polley, a Women Talking forgatókönyvíró-rendezője vette át.

Az Avatar: A víz útja nyerte a legjobb látványeffektusokért járó Oscar-díjat.

95th Annual Academy Awards - Show
 Volker Bertelmann. (Fotó: AFP)

Volker Bertelmann, a Nyugaton a helyzet változatlan zeneszerzője kapta a legjobb filmzenéért járó Oscar-szobrot. A produkciós tervezés Oscar-díját szintén az első világháborús német film alkotói vehették át.
A legjobb hangért a Top Gun: Maverick című akciófilmnek ítélték oda a díjat.
A legjobb filmes betétdal Oscarját az RRR című film Naatu, Naatu című száma kapta.

Daniel Kwan és Daniel Scheinert kapta a rendezői Oscar-díjat Minden, mindenhol, mindenkor című filmjükért.

A két Danielként emlegetett duó az Oscar-történet harmadik alkotópárosa, akik együtt nyerték el a legjobb rendezés díját. 

Korábban a Coen testvérek és 1961-ben a West Side Storyt készítő Robert Wise és Jerome Robbins kapott együtt rendezői Oscart.
A rendezői kategóriában idén Martin McDonagh (A sziget szellemei), Steven Spielberg (A Fabelman család), Todd Field (Tár), Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge) is esélyes volt a díjra.

A vágásért szintén a Minden, mindenhol, mindenkor kapott Oscart, sőt a legjobb film díját is. 

95th Annual Academy Awards - Press Room
Balról jobbra: Ke Huy Quan, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női főszereplő, Michelle Yeoh, a legjobb férfi főszereplő, Brendan Fraser és a legjobb női mellékszereplő Jamie Lee Curtis Fotó: AFP

A film producerének, Jonathan Wangnak Harrison Ford nyújtotta át az Oscar-díjat.
A legjobb színész Oscar-szobrát A bálnában nyújtott alakításáért a meghatott Brendan Fraser vehette át.
A legjobb színésznő Michelle Yeoh, a Minden, mindenhol, mindenkor főszereplője lett. A malajziai származású Yeoh az első ázsiai színésznő, aki ebben a kategóriában elnyerte az Oscart.

„Hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, már túl vannak a fénykorukon” – mondta a 60 éves Yeoh a közönség ovációja közepette.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor volt az est nyertese, ugyanis hét díjat kapott: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb vágás.

A Nyugaton a helyzet változatlan gárdájának is van mit ünnepelnie, ők  négy díjat zsebeltek be, ezek: a legjobb nemzetközi film, legjobb filmzene, legjobb látványtervezés, legjobb operatőr.

A bálna két díjat vitt, ezek a legjobb férfi főszereplő, legjobb smink és haj.

Borítókép: Jamie Lee Curtis, magyar származású Oscar-díjas színésznő (Fotó:AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.