Az 1848–1849-es eseményekről nyílik nagyszabású kiállítás

Magángyűjtők, hagyományőrzők és közintézmények is kölcsönöznek tárgyakat a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumnak.

G. K. E.
2023. 03. 02. 14:13
Az 1848-as márciusi forradalom kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban
Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848‒1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást mutat be Pesttől Aradig, eufóriából letargiába. 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik

 címmel a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A gazdag műtárgyanyagot felvonultató tárlat elsősorban az országos vonatkozásokra fókuszál, ugyanakkor a Békés megyében zajló legfontosabb történések felidézésére is vállalkozik.

A március 15-i forradalom hősei.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett hősei Barabás Miklós grafikáján. Fotó: Wikipédia

A tárlat anyaga, amelyben korabeli dokumentumok, tárgyak és fotók mellett katonai egyenruhák és fegyverek is helyet kapnak, részben a Munkácsy Mihály Múzeum saját gyűjteményéből származik, részben más intézményektől és magánszemélytől kölcsönzött darabokkal egészül ki. 

 

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumba az Aradi Múzeumkomplexum részét képező Aradi Ereklyemúzeumból, a szombathelyi Savaria Múzeumból, Budapest Főváros Levéltárából, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltárából, az Országos Széchényi Könyvtárból, az Oktatási Hivatalból, a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettől, valamint Mayerhoffer Miklós, Trényi Péter és Nagy József magángyűjtőktől érkeznek relikviák.

A  Pesttől Aradig, eufóriából letargiába. 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik című időszaki kiállítás 

március 27-től július 2-ig tekinthető majd meg.

Borítókép: Forradalmunk hősei (Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.