Háromszáz alkalommal játszották külföldön a My Land című előadást + videó

Ma Sepsiszentgyörgyön mutatják be utoljára külföldön az elmúlt évek egyik legsikeresebb, műfajteremtő magyar kulturális produkcióját, a My Land című előadást. A Vági Bence által rendezett My Landet 2018-as debütálása óta több mint százezer néző látta Európa-szerte, tizenhárom országban mintegy háromszáz alkalommal állították színpadra. A produkció, amely számos nemzetközi fesztiválon és neves színházban aratott szakmai és közönségsikert, június 4-ig látható Magyarországon a Müpa Fesztivál Színházában.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 12:00
My Land
Fotó: Pályi Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 26-án a sepsiszentgyörgyi Szent György-mapok kulturális rendezvénysorozat programjában utoljára mutatják be külföldön az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar produkcióját. A Vági Bence rendezte My Land című előadásnak már a debütálása sem volt szokványos: a produkcióra még az alkotás fázisában lecsapott a világ legnagyobb művészeti fesztiváljának egyik fő programozója, aminek így az Edinburgh Fringe fesztiválon volt a nemzetközi premierje 2018 augusztusában.

My Land
A My Land egyik különlegessége, hogy a produkcióban kizárólag külföldi művészek szerepelnek. Fotó: Pályi Zsófia

A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző, formabontó produkció azonnal hatalmas sikert aratott: az előadást igazi mesterműként és bámulatos vizuális világú, briliáns alkotásként jellemezték a vezető lapok kritikusai, a darab hamar a fesztivál toplistájának élére ugrott.

Végül a kritikusok a teljes Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál legjobb produkciójának választották a My Landet.

Az előadás műfajára utalva itt hangzott el elsőként a „cirque danse” kifejezés, amit azóta a Recirquel által teremtett – a táncot és az újcirkuszt egyesítő – műfaji irányzat megjelölésére használnak világszerte.

A My Land című produkcióról tavaly dokumentumfilm készült

A My Land egyik különlegessége, hogy a produkcióban kizárólag külföldi művészek szerepelnek: Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket felelevenítve hozták létre a produkciót.

Az előadás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba.

Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel. A My Land zenei világa a részt vevő artisták gyökereit idézi: a felhangzó ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő kutatta fel. 

Ezért is kapott tavaly drámai aktualitást a produkció, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az artistaművészeket franciaországi turnéjuk közben érte a háború kitörésének híre, ennek ellenére folytatták a fellépéseket, és minden este az ukrán nemzeti lobogót is felvitték a színpadra.

Történetük megihlette a német Ilka Franzmann filmrendezőt, aki az ARTE európai kulturális televíziócsatorna figyelmébe ajánlotta a Recirquel és az ukrán artisták történetét – a csatorna vezetői pedig rögtön megvették a filmötletet. 

Az alkotók több hónapon át forgattak a művészekkel, hogy a My Land alapjaira építve, a szereplők személyes történetein keresztül tárják fel a művészek kétségekkel teli napjait.

Az én országom – Az én országom? Ukrán artisták művészet és háború között című filmet tavaly júliusban mutatták be. 

Ez volt az első alkalom, hogy az ARTE egy magyar kulturális produkcióról készített egész estés dokumentumfilmet, amelyet ide kattintva nézhetnek meg.

A My Landet debütálása óta több mint százezer néző látta Európa-szerte, összesen tizenhárom országban mintegy háromszáz alkalommal állították színpadra.

Magyarországon a június 4-i búcsúelőadásig még tíz alkalommal látható a produkció a Müpa Fesztivál Színházában.

Borítókép: Jelenet a My Land című előadásból (Fotó: Pályi Zsófia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.