Kurucz Árpád kollégánk két kategóriában is győzött

A beküldött 6810 fotó száma ezerrel haladta meg a tavalyi pályamunkák számát.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 20:13
Sajtófotó Kurucz Árpád
Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kategóriában is első díjat nyert Kurucz Árpád kollégánk a 41. Magyar Sajtófotó pályázaton. A pályázatra 269 fotográfus 2443 felvétellel – 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal – nevezett. A beküldött 6810 fotó száma ezerrel haladta meg a tavalyi pályamunkák számát. A nemzetközi zsűri online végezte a bírálat első fordulóját, míg a további fordulók Budapesten, a zsűri személyes részvételével a Capa Központban zajlottak. 

A Magyar Nemzet fotográfusa, Kurucz Árpád emberábrázolás, portré (egyedi) kategóriában Orosz István grafikusművészről készített portréjával nyerte az első díjat, illetve a művészet (egyedi) kategóriában szintén első lett az AWC zenekart megörökítő költői ihletettségű felvételével. 

Idén első alkalommal adták át a tavaly év végén tragikus hirtelenséggel elhunyt fotográfus, Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság munkatársa emlékére létrehozott különdíjat, amelyet Mónus Márton vehetett át. A kategória díjakon felül a zsűri két nagydíjat osztott ki. A MÚOSZ-nagydíjat Huszti Istvánnak, az André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú, dokumentarista képért vagy képsorozatért Szajki Bálinté lett. Az elismeréseket a 41. Magyar Sajtófotó kiállítás ünnepélyes megnyitóján adták át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol egyúttal megnyílt a pályaművekből rendezett beltéri kiállítás. A május 28-ig látogatható tárlattal párhuzamosan Pécsett, a Széchenyi téren szabadtéri válogatást mutatnak be a fotográfiákból.

Sajtófotó
Fotó: Havran Zoltán

Borítókép: Kurucz Árpád (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.