időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo
Vidnyánszy Attila rendezése Csíksomlyóra is eljutott

A bazilika előtt mutatják be a Csíksomlyói passiót

Szilléry Éva
2023.05.20. 18:00 2023.05.20. 20:40
A bazilika előtt mutatják be a Csíksomlyói passiót

Színház és tánc ötvözete a Szent István-bazilikánál május 26-án megszólaló Csíksomlyói passió. A mű alapját barokk iskoladrámák és népdalok, kortárs költészet és a Biblia adja. A látványos előadás a bazilikánál lelátókról lesz ingyenesen megtekinthető, de több kivetítő gondoskodik arról, hogy azok is nézhessék, akik nem kaptak ülőhelyet.

A darab 2017-es bemutatója óta a Csíksomlyói passióval, Vidnyánszky Attila rendezésével kezdi évadát a Nemzeti Színház. Mára tradíció, színházi ünnep, hogy más-más városokban vendégszerepel, és az ottani táncművészekkel mutatja be a nagyszabású produkciót a színház. A premiert követő évben Csíksomlyón láthatatta a közönség, idén május 26-án este pedig a Szent István-bazilika előtt tekinthető meg ingyenesen a produkció.

Csíksomlyói passió
Jézus élete egyetlen kifeszített pillanatban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A darab Jézus története egyetlen kifeszített pillanatba sűrítve. Barokk iskoladrámák és népdalok, kortárs költészet és a Biblia. Színház és tánc. Stílusok, műfajok harmóniája – mindez együtt a Csíksomlyói passió Vidnyánszky Attila rendező értelmezésében.
Az előadás a 18. századi ferences iskoladrámák, a bibliai idézetek, a népdalok, a vallásos népi énekek világa mellett a ma emberének nézőpontját is bemutatja. 

Szőcs Géza Passió című művének részleteiben a Biblia alakjai a megváltásról, a mai ember cinizmusával, iróniájával, értetlenségével beszélnek.

Ezek a mai kérdésfelvetések izgalmasan feszülnek össze a régi korok emberének mély hitével.
A színpadi idő jelene, az „itt és most” a keresztút és a megfeszíttetés. Ebből az időpillanatból elrugaszkodva idéződik meg Jézus életének több fontos momentuma. 

Így a nézők egy végtelenbe kifeszített pillanat érzetét élhetik meg.


A színházi olimpia programjához fűzve a nagyszabású passió a budapesti Szent István-bazilika előtti téren látható majd. A május 26-i eseményre ezen a linken keresztül igényelhetők az ingyenes jegyek.

Vidnyánszky Attila színház- és operarendező, tanár, színházigazgató, fesztiválszervező. A ma Ukrajnához tartozó Kárpátaljáról származik, ott alapította meg máig működő társulatát, amelynek előadásait Nancytól Torunon át Moszkváig rangos fesztiválokra hívták többek között a moszkvai és a szentpétervári színházi olimpiára is.

Volt a Magyar Állami Operaház főrendezője, 2013 óta a budapesti Nemzeti Színház vezetője, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó alapítója. Tanított Kijevben, Kaposváron, jelenleg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít színházi rendezést. Számos magyar és nemzetközi színházi díj birtoksa, 2009-ben Mejerhold-díjat kapott.


Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.