Magyarpolányi Passió a színházi olimpián

Várszegi Tibor és Szarka Gyula Jézus szenvedéstörténetéből újjászületés történetet alkotott. A passiót a magyarpolányiak keltik életre.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 20. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jézus szenvedéstörténetéről megemlékező passiójátszás már csak nagyon kevés helyen elevenedik meg Európában. Jószerével évente csak Magyarpolányban játszák, és ez a játék már éppen harminc éve tart. 

Magyarpolányi Passió
A Magyarpolányi Passió szereplői a helybeliek Fotó: Tihanyi Gyula

Az Europa Nostra-díjas település 1200 főnyi lakosa közül százötvenen vesznek részt ebben az előadásban évről évre.

2023-ban először nem a szenvedés, hanem az újjászületés áll a történet középpontjában János evangéliuma szerint. Ezt az evangéliumot nem véletlenül nevezik az örömhír vagy a szeretet evangéliumának is. Ez a történet tehát nem a megfeszített, hanem a kitárulkozó Jézus története: a megfeszített és a kitárulkozó Jézus testtartása csaknem ugyanaz, pusztán a fej tartása különbözik. János evangéliuma a szeretet evangéliumaként aktív cselekvésre késztet, míg szenvedéstörténetként passzivitásra. Jézus tehát nem azért jött a földre és tett bizonyságot a Mennyei Atyánál lakozó igazságról, hogy meghalván a kereszten magára vegye bűneinket. Az evangéliumban 

Jézus maga mondja, hogy példát mutatni érkezett annak érdekében, hogy amit ő tett, mi is úgy cselekedjünk másokkal. 

Nem önmagam és nem a saját igazságom tehát a fontos, hanem embertársam, őérte cselekedek az egyetemes igazság, a teremtés rendje szerint.

Az író-rendező, Várszegi Tibor az irodalomtudomány doktoraként számos tanulmány és könyv szerzője, másodmagával kortárs előadó-művészeti folyóiratok alapítója, szerkesztője és kiadója. Fő műve az előadóművészet lételméleti, azon belül hermeneutikai megközelítéssel Az ittlét öröme címet viseli. 1987 óta tanít magyar és külföldi egyetemeken oktatóként, illetve vendégoktatóként. Előadó-művészeti munkáit a Szegedi Egyetemi Színpadon kezdte 1980-ban, később a jászberényi főiskolán hallgatói társulatot alapítva a színházművészeten alapuló tanárképzés pedagógiai programját dolgozta ki és valósította meg 1996-ig. Pont Színház néven kezdetben főként Budapesten előadásokat mutattak be 2014-ig, amelynek vezetője, egyik színésze és rendezője volt. 2009-ben MaloM program néven befogadó színházat alapított, amelynek előadásait ma a Bakony–Balaton régió és az ország egyik déli régiójának, az Ormánságnak a kistelepülésein mutatja be. A MaloM program székhelye Magyarpolány, ahol a település lakói harminc éve minden évben bemutatják szabadtéri passiójátékukat.

A passiót a magyarpolányi kálváriadombon május 25. és június 3. között hat alkalommal adják elő.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Tihanyi Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.