Holnap kezdődik a győri Öt templom fesztivál

A 18. Öt Templom Fesztivál ezúttal a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt vidéki helyszíne. A győri rendezvény szervezői a háború, a háborúság témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat.

Magyar Nemzet
Forrás: ottemplom.hu2023. 05. 10. 20:13
null
2023. Május 11. 14.00 I JEgyár : 3500 Ft (1896 × 647 képpont) - 6
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a színházi olimpia programjaihoz csatlakozó Öt templom fesztivál zsidó-keresztény örökségünkről, közös jelenünkről és jövőnkről, a hitről és az elfogadásról szól, továbbá párbeszédről kultúrák és vallások között. Helyszínéül Győr – Újváros egyetlen utcájában az európai történelmi egyházak egy-egy temploma szolgál. Ez az öt templom évszázadok óta egymás mellett állva hirdeti az európai zsidó-keresztény kultúra értékeit, a párbeszéd lehetőségét és fontosságát. A május 11-től egészen 15-ig tartó programok házigazdái a Győri Evangélikus Egyházközség, a Győri Zsidó Hitközség, a Győri Református Egyházközség, a Győri Görögkatolikus Egyházközség, valamint a Győr-Újvárosi Plébánia. 

Az Öt templom fesztivál sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket. Fotó: Öt templom fesztivál

 

Az Öt templom fesztivál első napja

 

A fesztivál programjai szerteágazók: holnap nyitó előadásként látható majd Husam Abed The Smooth Life című, nem hagyományos, dokumentarista bábelőadása mindössze nyolc néző számára, a végén kulináris meglepetéssel.

A fesztivált pedig végigkíséri a házigazda templomok történetét bemutató, június végéig látható kiállítás. Ez elsősorban a templomépületekről, azok építészeti értekeiről mesél, archív felvételek, régi képeslapok és fotók segítségével. A kiállítást Székely Zoltán művészettörténész nyitja majd meg holnap 17 órakor.

Csütörtökön este hat órától a Menházban a Hanna – szabadesés több szólamban című előadásra válthatnak jegyek az érdeklődők, mely a 23 évesen kivégzett Szentesi Hanna életét mutatja be versei, naplója, édesanyja és bajtársai visszaemlékezései alapján. Este hét órától a görögkatolikus templomban az érdeklődők a Hit és szimbólumai: passacaglia – chanconne című koncertet hallgathatják meg. A napot nyolc órától a vonósnégyes-gitár felállású iamyank Live Ensemble koncertje zárja majd a katolikus templomban.

 

A fesztivál második napja: Szent Efrém Férfikar és túra

 

Május 12-én a Rát Mátyás téri kápolnában mutatja be Lénárt András Con anima című bábelőadását. A fesztivál alatt több alkalommal sor kerül az Öt templom túrára, mely a fesztivál helyszínein, az öt templomon keresztül mutatja be az európai zsidó-keresztény kultúra hagyományait és értékeit, Győr-Újváros példáján mutatva be a békés, termékeny együttélés lehetőségét.

Este hat órától a Mendeházban látható Dafa Puppet Theatre War Marker című előadása egy multidiszciplináris színházi előadás, amely a vizuális művészetet, az új médiát, a dokumentumfilmet és a tárgyszínházat ötvözi. 

Este hét órától a Szent Efrém Férfikar Requiem – az ukrajnai civil áldozatok emlékére című koncertjét hallgathatják meg a katolikus templomban, nyolc órától pedig Prieger Zsolt Szent Szerb Antal legendája című zenés-irodalmi alkotása látható majd a református templomban.

 

Monodráma, felolvasószínház és templomi koncert

 

Május 13-án az előző két napon bemutatott előadások mellett 18 órától a Menházban Gorkij Makar Csudra című műve alapján készült, minimál stílusú monodráma lesz látható, 19 órától pedig Bereményi Géza és Másik János Háború van című zenés felolvasószínházi programját mutatják be a zsinagógában. 

Különleges szakrális térben csendülnek fel a Platon Karataev-duó számai. Fotó: Öt templom fesztivál

A nap utolsó előadása 20 órától a görögkatolikus templomban a Platon Karataev-duó koncertje lesz.

 

Vasárnap Győrben

 

Május 14-én reggeltől az érdeklődők részt vehetnek például katolikus szentmisén, de református és evangélikus istentiszteleten is. 

Este hat órától Tompos Kátya tart felolvasóestet Polcz Alaine Asszony a fronton című művéből a Menházban.

Este hét órától a Deliou duo koncertje lesz hallható a görögkatolikus templomban, nyolc órától pedig a Qjúb A kocka kibontása című koncertszínházi előadása zárja majd a napot.

 

Kabaréháború a zárónapon

 

A fesztivál zárónapján, május 15-én a Menházban 18 órától az Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából című előadás látható majd, 19 órától pedig Dés László, a Balázs Elemér Quartet és a Voices4 énekegyüttes koncertjét tartják meg az evangélikus öreg templomban. 

Utolsó programként 20 órától a zsinagógában Udvaros Dorottya, Elek Ferenc és Hajdu Steve adja elő a Kabaréháború – Vidám jelenetek felolvasva, az I. világháború idejéből című, Gábor Andor, Karinthy Frigyes, Emőd Tamás és mások írásaiból, valamint korabeli hirdetésekből összeállított válogatást.

 

Az Öt templom fesztivál jegyértékesítő felülete ITT található.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Szent Efrém Férfikar (Fotó: Öt templom fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.