Súlyos milliókért árverezik el Törőcsik Mari Mednyánszky-festményét

Törőcsik Mari hagyatékából kerül árverésre Mednyánszky László monumentális, Alkonyati táj című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján május 17-én a Budapesti Kongresszusi Központban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 13:20
null
Budapest, 2021. április 16. Megemlékezõk Törõcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznõ portréinál a Nemzeti Színház elõtt 2021. április 16-án. A magyar színjátszás felejthetetlen alakja, a nemzet színésze és a nemzet mûvésze ezen a napon, életének 86. évében, hosszas betegség után hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi tájkép, amely egykor Törőcsik Mari és Maár Gyula nappalijában volt kifüggesztve, 12 millió forintos kikiáltási árról indul – közölte a galéria.

Felidézték, hogy Törőcsik Mari és Maár Gyula 1972-ben házasodtak össze, és a Kossuth-díjas rendező haláláig, 2013-ig éltek együtt. A művész házaspár sokat dolgozott együtt, legnagyobb közös sikerük az 1976-os Déryné, hol van? című film volt, amelyet Maár Gyula írt és rendezett, és amelyért Törőcsik Mari elnyerte a legjobb színésznőnek járó Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon. Törőcsik Mari 2021-ben halt meg.

A klasszikus műveket felvonultató árverés egy másik, filmvilághoz köthető értékes alkotása Tihanyi Lajos Hegyes táj című műve, amely a Korda testvérek gyűjteményében szerepelt. 

A kép negyvenmillió forintos kikiáltási árról indul. 

Az árverésen mindezek mellett szerepel majd egy ritka Nemes Lampérth József-festmény, de Rippl-Rónai József, Vaszary János és Scheiber Hugó alkotásaira is lehet licitálni.
A galéria másnap, május 18-án tartja időzített online grafikai aukcióját. A műveket május 4–16. között bárki megtekintheti a Virág Judit Galériában.

Borítókép: Megemlékezők Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő portréjánál (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.