A népmese nem ismer határokat

Többéves, a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást népszerűsítő munkának köszönhetően megalakult a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség. – Hisszük, hogy az élőszó összeköt bennünket, és egyesült erővel tudjuk átörökíteni a múlt hagyományait, a jelenünk kultúrájába, ezzel éltetni az elődeinktől kapott szellemi kulturális örökséget – olvashatjuk hitvallásukat kiadott közleményükben.

Munkatársunktól
2023. 06. 16. 17:30
népmese
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapító tagok a turai Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, a miskolci Szávitri Alapítvány, a kézdivásárhelyi Szóperencia Egyesület és a budapesti Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület. Az alapítók fontosnak tartották, hogy eddigi közös útjukat és összetartozásukat egy formális érdekképviseleti szövetségben is folytassák, amelynek célja többek között az élőszavas népmesemondás népszerűsítése. 

Kiemelt feladatuknak tartják az ezzel foglalkozó szervezetek munkájának támogatását, a kapcsolattartás, információáramlás elősegítését, a művészeti, oktatási feltételeinek javítását és az ezzel kapcsolatos művészeti tevékenységek támogatását az egész Kárpát-medencében. Felhívják a figyelmet az élőszavas mesemondás fontosságára, amely lehetőséget teremt az ősi közösségi anyag folyamatos megújulására és arra, hogy a történetek mindig a jelenkor nyelvén szólalhassanak meg. Minden mesemondó egyéni módon közelíti meg a mesék világát, ez a sokszínűség teszi gazdagabbá az élő, elbeszélő művészetet. Ennek a folyamatosan változó hagyománynak éltetése és gondozása megkívánja, hogy belátással viszonyuljanak az élőszó művészetét gyakorló, a revival mesemozgalomban aktívan jelen levők tevékenységéhez. Várják azon szervezetek vagy civil társaságok csatlakozását, akik élőszavas népmesemondással foglalkoznak, legalább két éve hoznak létre önálló élőszavas népmesemondást népszerűsítő eseményt és a szövetség céljaival és működési elveivel egyetértenek. 

Borítókép: A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület (Forrás: facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.